vissza a bölcsibe, oviba

2020.06.01. 07:20

Ha nehézkes a visszaszokás a csemetéknek

Több mint két hónapig otthon voltak, így furcsa lehet visszatérni a gyerekeknek az óvodába, bölcsődébe.

FMH

A gyerekeket jellemzően a nagycsoportban kezdik felkészíteni az iskolára Fotó-illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyerektársaság, a közös játék vonzó, ám újra alkalmazkodni kell az intézményi rendhez, a többiekhez. S az elmúlt hetekben megszokott napirend most újra változik.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő arra hívja föl a figyelmet, hogy a visszailleszkedéssel lehetnek gondok. Különösen igaz ez azokra a bölcsődés és óvodás korú gyermekekre, akik épphogy beszoktak a közösségbe, máris otthon kellett maradniuk. Az otthonlét ráadásul hosszú ideig tartott, s a nyugodt mindennapok helyét sokaknál a home office vette át, ami megpróbáltatást jelentett a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt. Ezért a közösségekbe visszatérő gyermekeknél akár agresszivitás is előfordulhat.

Ennek hátterében a bizonytalanságtól való félelem, s az elmúlt hónapok feszültségei állhatnak. Rendkívül fontos, hogy ezt a szülők és az óvodapedagógusok is felismerjék. Csak így lehet ugyanis eredményesen fellépni, illetve felkészülni a konfliktushelyzetekre, hogy aztán azokon hatékonyan át tudjuk segíteni a gyermekeket. A visszaszokás első időszakában sűrűbben történhetnek harapások, csípések, rúgások, karmolások, kiabálások. Ám a szülők és a pedagógusok megfelelő kommunikációval sok problémát megoldhatnak – fogalmaz Kovács Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában