Megérdemlik a törődést

2020.06.14. 16:00

Ne vegyük félvállról lábunk ápolását: Cseh Hajnalka tanácsai sok kellemetlenségtől óvhatnak meg minket

A lábunk az egyik leginkább igénybe vett testrészünk, hiszen naphosszat azon állunk, megyünk. Lábfejünket a legkülönfélébb lábbelikbe erőltetjük, amelyek – valljuk be – időnként kifejezetten fájdalmasak és károsak is.

Borsányi Bea

Cseh Hajnalka pedikűrös, gyógypedikűrös, oktató

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lábaink évszaktól függetlenül igényelnének rendszeres ápolást, mégis ilyenkor, közvetlenül a szandálszezon előtt, illetve a nyári hónapok alatt fordítunk csak rájuk nagyobb figyelmet.

– Az, hogy kinek mennyire igénybe vett a lába, sok mindentől függ. Legelsősorban attól, hogy a szaruképződési folyamat, magyarán a bőr képződése kinél mennyire gyors. Ezenfelül azonban befolyásoló tényező az időjárás, a testsúly, illetve a test súlypontja – ki „hol hordja” a súlyát – és persze az általunk viselt cipő stílusa is. A gyakran magassarkú cipőt hordó hölgyeknél a talpi párnácskák, mivel nagyobb súly nehezedik rájuk a megemelt sarok miatt, sokkal jobban igénybe vannak véve, ezért ott gyakrabban alakul ki náluk bőrkeményedés – adott némi tudományos hátteret a témához Cseh Hajnalka pedikűrös, gyógypedikűrös, oktató. Ne gondolják azonban, hogy a lapostalpú cipők, papucsok nem árthatnak! Ha kemény a lábbeli talpa, netán még pereme is van a szandálnak vagy papucsnak, jobban súrlódik a bőr.

Tévhit az is, hogy csakis a hölgyek lába van kitéve igénybevételnek és a férfiaknak kevésbé kell odafigyelniük a lábápolásra. Hogy mást ne említsünk, a több munkahelyen kötelezően hordandó acélbetétes munkavédelmi cipő is okozhat kellemetlen bőrkeményedéseket a sarkon, a talpon, sőt a lábujjakon is. Azt semmiképp sem ajánlatos megvárni, míg a megvastagodott szaruréteg kiszárad és kirepedezik, mert ez bizony komoly fájdalommal is járhat. Akinek a lába hajlamos a gyorsabb szarusodásra, annak érdemes 3-4 naponta fürdés után a jól kiáztatott lábon a kezdődő bőrkeményedéseket átreszelni, de használhatnak ehhez a művelethez habkövet is. Ezt követően alaposan krémezzék be a lábaikat bőrpuhító krémmel.

Cseh Hajnalka pedikűrös, gyógypedikűrös, oktató
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A reszeléssel is vigyázni kell azonban, mert ha állandóan és túlzottan elvékonyítjuk a bőrt, felgyorsítjuk a szarusodási folyamatot, aminek következtében egyre gyakrabban lesz szükség a reszelőre. Ha azonban valakinek már nagyon vastag a talpán vagy a sarkán a bőr, első körben javaslom egy szakember felkeresését. A pedikűrös munkáját viszont minden esetben otthoni lábápolással tudjuk segíteni, kiegészíteni, ha betartjuk a kapott tanácsokat – árulta el Hajnalka.

Egy fárasztó nap után jót tesz, ha kellemes, kézmeleg vízbe merítjük a lábainkat. A vízbe tehetünk valamilyen citrusolajat, ha nyugtatni akarjuk a lábainkat, akkor levendulaolajat. Ilyenkor elég egy negyedóra a felfrissüléshez. Lábápolás előtt viszont hosszabb ideig, 20–25 percig áztassuk a lábainkat. A reszelésen túl a lábfej és a bokakörnyéki vékony bőr frissítésére hetente egy, legfeljebb két alkalommal kiváló a lábradírozás, amivel eltávolíthatók az elhalt hámsejtek, és megnyílnak a bőrön a pórusok. Radírozás után a frissítés, puhítás vagy ápolás céljából felvitt krém hatékonyabban szívódik fel.

A talpi párnácskákon gyakran alakul ki bőrkeményedés, de nem csak a nőknél Fotó: Pesti Tamás / FMH

– Akinek vastag, kirepedésre hajlamos a bőr a sarkán, használjon zsíros krémet, amit akár egész éjszakára fent is hagyhat. A vastagon bekrémezett lábra húzzon nedves zoknit, vagy tekerje a lábát folpackba, esetleg nejlonzacskóba. Ha száraz zoknit használunk, a lábunk helyett az szívja fel a krémet – árulta el a pedikűrös.

A lábápoláshoz a körmök ápolása is hozzátartozik, amelynek egészségügyi és esztétikai vetülete is van. A túl rövid körmök nem akadályozzák meg a kórokozók köröm alá történő bejutását. A helyes körömvágás technikájával a benőtt köröm is elkerülhető, ami szintén nagy fájdalmat okozhat. Aki rendszeresen lakkozza a lábkörmeit, használjon alaplakkot a színes réteg alá, a sötét színű lakkok ugyanis elszínezhetik a körmöt. A lábak esetében is kényelmes megoldás lehet a géllakkoztatás.

– A rossz lábbelik tyúkszemet eredményezhetnek. Figyeljünk oda rájuk, ám nem javasolnám ezek otthoni kezelését, eltávolítását. Bízzák inkább ezt pedikűrösre, bőrgyógyászra. A szakember tud ajánlani olyan tehermentesítőket és védőeszközöket is, amelyek védik a cipőben az érzékenyebb lábat, így elkerülhető a tyúkszem vagy más bőrprobléma kialakulása.

Végül ne feledkezzünk meg a láb izzadásáról sem, ami télen-nyáron okozhat gondot. Tartsák a lábat mindig szárazon, a befülledt bőrfelület remek táptalaja a bőrgombának, amitől aztán nehezen fognak megszabadulni. Aki egész nap zárt cipőben dolgozik, váltson legalább egyszer zoknit munka közben, és törölje szárazra a lábait! Jó szolgálatot tesznek a púder tartalmú lábizzadásgátló dezodorok is. Fürdés után pedig mindig ügyeljenek arra, hogy lábukat és a lábujjak közét is mindig szárazra töröljék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában