a friss levegő fontossága

2020.04.20. 16:30

Hogyan kell jól szellőztetni?

A friss levegő minden zárt térben fontos, nem csak egészségügyi, de úgynevezett környezetpszichológiai szempontból is.

Borsányi Bea

Naponta többször is érdemes ablakot nyitni Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fűtésszezon a napokban már befejeződött, az emberek többsége a tavaszi jó időben szívesebben és gyakrabban nyit ablakot. Pedig nem árt a szellőztetést fontolóra venni olyankor is, amikor éppen hűvösebb odakint a levegő vagy esik az eső. A friss levegő a szervezet, az agy jobb oxigénellátása és a jobb alvásminőség mellett a lelkiállapotunkra is hatással van. Az áporodott levegő viszont rossz hangulatot, idegességet, lelassult pszichés tempót is eredményezhet.

Naponta többször is érdemes ablakot nyitni Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Érdemes tehát naponta többször is átszellőztetni a lakást, hiszen 10-15 perc alatt – kereszthuzattal 5 perc alatt is – kicserélhető a levegő. Lássunk néhány tippet! Nyisson ablakot reggel ébredés után és este lefekvés előtt is, valamint főzéskor a konyhában, étkezés után az étkezőben! A korszerű műanyag és faablakos helyiségekben sokkal gyakrabban kell szellőztetni, mint a régi faablakosakban, utóbbiak ugyanis nem zárnak tökéletesen, ezért a levegő folyamatosan mozog. Jó időben pedig akár órákra is nyitva hagyhatják az ablakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában