Koronavírus Fejérben

2020.04.19. 07:45

Foglalkozások egy kicsit másképp

Ringató a neten? Miért is ne? A helyzethez alkalmazkodott Horváth Irma is. A „Csak játékosan foglalkozás” azonban egyelőre pihen, jobb időkre vár.

Bokros Judit

Kamarás Emese Csak játékosan című foglalkozása is igen népszerű volt. Mesi most e-mailben és telefonon tartja a kapcsolatot a családokkal Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: fmh_foto

Az elmúlt hetekben sok ­minden megszűnt, bezárt, szünetel a járvány miatt, így sajnos gyermekfoglalkozásokat sem lehet tartani.

Hiszen azok is közösségben zajlanak, s abban most nem tanácsos összejönni. Sok foglalkozásvezető, előadó kénytelen otthon kitalálni valamit arra az időre, amíg újra találkozhat a csemetékkel és a családokkal, hogy átadja nekik a zenélés, az éneklés, a rajzolás vagy egyéb alkotás és a mozgás örömét. Többen az interneten keresztül lépnek kapcsolatba közönségükkel, s a közösségi oldalak vagy a videómegosztó segítségével folytatják tevékenységüket, már amennyire lehet.

A fehérvári Ringató foglalkozások vezetője, Horváth Irma is úgy gondolta: megbarátkozik a technikával és egyelőre a Facebookon keresztül szólítja meg a családokat. Ringatós közösségi oldalán először több videót tett közzé, amelyeken egyszerűen, egy szál gitárral vagy anélkül énekel abból a gazdag dalkincsből, amely alapvetően a rendelkezésére áll, s elhangzik a Ringatókon. Már ennek is sikere volt, több édesanya jelzett vissza neki, volt, aki videót küldött a szórakozó, integető gyermekéről.

S már működnek az élő, online Ringató foglalkozások is – erre Irma szintén nagyon készült. Előzetesen megkérte a családokat, hogy küldjék el, mely dalokat hallgatnák szívesen, s olyan sokan reagáltak, hogy elsőre is vagy három­alkalomnyi ének jött össze. Azt nem nagyon lehetett látni előre, mennyi hangzik majd el egyszerre, s hogy milyen hosszú lesz az élő adás, ám összességében azóta is működik ez a változat. Mivel nincs közvetlen kontaktus a gyerekekkel, ezért bizonyos elemeket ki kell hagyni, ám így is van ötlet – mesélte Irma, aki általában hetente háromszor, előre meghatározott időben közvetít otthonából online élő Ringatót. Aki szeretne csatlakozni, az az Irma a kisgyermekes családokért nevű csoportot keresse! Eddig több mint kétszáz tag van.

Kamarás Emese Csak játékosan című foglalkozása is igen népszerű volt. Mesi most e-mailben és telefonon tartja a kapcsolatot a családokkal
Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Irma a felnőttekre is gondolt, s az ő figyelmüket külön felhívta arra: a gyerekek mellett magukra is fordítsanak időt, legyen miből ­töltődniük a bezártság idején. Tudja ugyanis, hogy sokan egy kis panellakásban nevelnek több gyerkőcöt, akiket nem egyszerű egész nap lekötni, és ez megviselheti a szülőket is. Ezért küldött például hírlevélben ötleteket, amelyben arra buzdít: vezessenek hálanaplót, amelyben leírják, aznap miért voltak hálásak. Adott ötleteket mandalarajzoláshoz, s egyéb biztató gondolatokat írt.

Kamarás Emeséhez szintén sok kisgyermekes család jár foglalkozásra. Vagyis most éppen nem jár, ami nagy szívfájdalom Mesinek is, aki az Öreghegyi Közösségi Házban a Bázissal, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban pedig a Csak játékosan elnevezésű műhelyekkel van jelen. Mióta életbe léptek a korlátozások a járvány miatt, ő is csak virtuálisan vagy telefonon tartja a kapcsolatot a szülőkkel és a gyerekekkel. Ez így nem az igazi, ráadásul éppen tervezték, hogy a Hetedhét Játékmúzeumban elindítanak egy a gyűjteményt játékosan bemutató foglalkozást 2-3 éves gyerekeknek. Ebből azonban egyelőre nem lesz semmi (de nem mondtak le a tervről).

Mesi nem tart online foglalkozást, úgy érzi, számára most nem ennek van itt az ideje. Inkább visszavonult kicsit, s a helyzetnek köszönhetően több egyéni figyelmet tud adni a családoknak. Bárki, bármikor fordulhat hozzá akár az óvodakezdéssel kapcsolatos kérdésekkel, gondolatokkal, akár más témában. E-mailben vagy telefonon válaszol, beszélget szülőkkel, gyerekekkel, s azt tapasztalja, hogy erre is nagy igény van. Alig várja azonban, hogy visszatérjenek a személyes találkozások, és reméli, hogy ez a nyáron megvalósulhat. Ekkor családi délelőttök megtartását tervezi segítőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában