Koronavírus Fejérben

2020.03.25. 16:00

Utánajártunk: mit és mennyit érdemes két hétre vásárolni?

A járvány terjedését akkor lehet a leghatékonyabban megakadályozni, ha otthon maradunk és lehetőség szerint hosszabb távra berendezkedünk a konyhánkat illetően is. Mit és mennyit vegyünk?

Borsányi Bea

Hentespolc. Ne ötletszerűen vásároljunk, gondoljuk át módszeresen, mire van szükségünk Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egészséges étrendhez négy alapvető élelmiszerfajta szükséges: szénhidrát, fehérje, zsír és zöldség-gyümölcs. Nézzük meg, miből mit és mekkora mennyiségben érdemes beszerezni két hétre!

A legjobb szénhidrátforrások a burgonya, rizs, zab, köles, hajdina, száraz hüvelyesek – lencse, csicseriborsó, bab – tészta, gabonapelyhek. Ezekből összességében fejenként egy átlagos súlyú és aktivitású felnőttet figyelembe véve két kilogrammot számolhatunk. Ugyanennyire jön ki a pékáru mennyisége is. Ezt előre természetesen nem lehet beszerezni, viszont kiváló kenyérféléket lehet otthon is sütni. A fehérjeforrások között szerepelnek a húsok, felvágottak, a hal – ezekből összesen 2 kilogramm kell –, tej és tejtermékek (7 liter), illetve a tojás (10 darab). A főzéshez és étkezéshez számoljanak fél liter olajat és 20-25 dekagramm margarint, vajat vagy szendvicskrémet. Gyümölcsből legjobb természetesen mindig a friss, de szóba jöhetnek az aszalt, a fagyasztott és a konzervfélék is, amiből érdemes összességében 10 kilogrammot beszerezni. Azt azért vegyék figyelembe, hogy a zöldségkonzerveknek magasabb a só-, a gyümölcskonzerveknek pedig a cukortartalma.

Hentespolc. Ne ötletszerűen vásároljunk, gondoljuk át módszeresen,
mire van szükségünk Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nem kell megijedni a tartós élelmiszerektől! Tejből választhatnak tartós vagy ESL kivitelt, ezek biztosan elállnak 2 hétig, ráadásul a tartós tejet csak felbontás után kell a hűtőben tárolni, vagyis a 2 heti adag addig a kamrába, szekrénybe is betehető. Egy-egy alkalommal fogyaszthatnak konzerv egytálételeket, illetve instant ételeket is. Utóbbiakat azért ne vigyék túlzásba, ugyanis általában jóval magasabb a zsír,- a cukor- és a sótartalmuk, mint a frissen készített változataiknak. Vitaminokból a C- és a D-vitamin javasolt. Nem érdemes olyat megvenni, amit nem szeretnek, mert az nagy valószínűséggel a kukában landol a végén, és csak annyi élelmiszert vegyenek, amennyit tényleg el is fogyasztanak!

Vigyázzanak magukra, maradjanak otthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában