Gyorsabb, kisebb, kevesebb

2019.07.15. 20:00

Gyorsabb gyógyulást, kisebb fájdalmat, kevesebb szövődményt ígérnek a visszérműtéteknél

A vissz­eresség a felnőtt népesség közel felét érinti. A visszér kialakulásáért – ahogy erről korábban az Életmódiban mi is írtunk – elsősorban az öröklött hajlam a felelős, de a várandósság során is sokaknál jelentkezik ez a probléma. Bizonyos esetekben a műtét lehet a megoldás, amellyel kapcsolatban jó hír, hogy megjelent egy új eljárás.

Borsányi Bea

Mikola József érsebész főorvos Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A visszérbetegek mai korszerű ellátási formája az úgynevezett termikus endovénás abláció, ami azt jelenti, hogy hőenergiával károsítjuk az ér belsejét, így zárjuk le azokat az ereket, amelyek fenntartják a visszerességet – magyarázta el egy mondatban a visszérműtétek lényegét Mikola József érsebész főorvos, aki a móri kórházban végez ilyen beavatkozásokat. Az eljárásban korábban a rádiófrekvencia és a lézer versengése volt megfigyelhető, hisz mind a kettő képes termikus energiát szolgáltatni megfelelő berendezéseken keresztül. Ám a fejlődés az egészségügyet sem hagyja érintetlenül. A fejlesztések célja mindig az, hogy csökkenjen a műtétek kockázata, a szövődmények kialakulásának esélye, és hogy minél kisebb fájdalommal járjon a beavatkozás. A visszérműtéteknél használt legújabb hőforrás: a mikrohullám.

Mikola József érsebész főorvos
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mikrohullám – elektromágneses hullámok, amelyeknek a frekvenciája nagyjából 0,3–300 GHz közötti – melegítő hatását már az ötvenes évek végén felfedezték az Egyesült Államokban. Ez az alapja a konyhában használt mikrohullámú sütőnek is. A mikrohullám visszérműtéteknél történő hasznosítására a 2000-es évek elején végeztek kutatásokat, de az első ilyen beavatkozásra csak 2019 februárjában került sor. Daganatos betegeknél már régebb óta alkalmazzák a mikrohullámos termoablációt.

– Felvetődhet a kérdés, hogy miért telt el annyi év a kutatások publikálása és az első beavatkozás között, amire egy­értelműen az a válasz, hogy a megfelelő műszerek létrehozása mellett a kellő gyakorlat elsajátítására is szükség van ahhoz, hogy az orvos vállalja az újfajta módszer használatát. Nem titkolhatjuk el azt sem, hogy a struktúraváltáshoz a megfelelő műszereket is be kell szerezni, amelyek nem éppen olcsók – árulta el a főorvos.

A mikrohullámot már visszérműtéteknél is alkalmazzák, Móron is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mi a mikrohullámú eljárás előnye? Mivel 75-80 Celsius-, tehát alacsonyabb hőfokon dolgozik, mint a lézer, amit 100-120 fokon használnak, kisebb az úgynevezett termikus szövődmény. Az első tapasztalatok szerint még minimális fájdalom sincs a műtét után, és jóval kisebb bőr-, illetve szöveti károsodást okoz. Ennek egyenes következménye, hogy a gyógyulás is könnyebb, gyorsabb. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a műtétben részt vevő orvos és asszisztenciája számára is biztonságosabb a mikrohullám, mint a lézer használata. Az eddig elvégzett összehasonlító vizsgálatok mindegyikében a mikrohullámú eljárás bizonyult a legjobbnak.

– Nem mondanánk igazat, ha azt állítanánk, hogy százszázalékos hatású az újfajta beavatkozás. Ilyet nyilván nem lehet kijelenteni semmilyen beavatkozás és módszer esetén sem. De az biztos, hogy egy-két százalékra esett vissza ezzel a módszerrel a beavatkozást követően a lezárt ér újra­kinyílásának esélye, ami visszérműtétek esetén előfordulhat. Hangsúlyozom, hogy az eddigi tapasztalatok szerint, hiszen mint már említettem, ezt a fajta beavatkozást csak néhány hónapja végzik a világon – mutatott rá az érsebész.

Magyarországon eddig 15 ilyen műtétet végeztek, ebből kettő Móron Mikola József nevéhez köthető, aki itthon másodikként kezdte alkalmazni az új módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában