Egy liter sör kalóriatartalma négy banánnak felel meg

2019.07.07. 07:30

Férfiak dilemmája: hizlal-e a sör?

A nyári időszak egyik kedvelt itala a hideg sör, amit strandon és otthon is szívesen fogyasztanak a nagy melegben a férfiak és egyre inkább a hölgyek is. Lényeges lehet azonban a kérdés: hizlal-e a sör?

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

Persze, mint minden kalóriát tartalmazó élelmiszer, a sör esetében is igaz, hogy az elfogyasztott mennyiség a legfontosabb tényező: aki nagyon sok sört iszik, elhízik. Aki azonban mértékkel issza – naponta 1-2 pohár –, és emellett egészségesen étkezik és megfelelően mozog, annak még jót is tehet. A sör 95 százaléka ugyanis víz, emellett az alkoholon kívül gabonaszármazékokat, szénhidrátot, hasznos ásványi anyagokat – például magnéziumot – és többféle B-vitamint is tartalmaz. Segíti az emésztést, viszont étvágyat is gerjeszt, amit ha egészségtelen nassolnivalókkal csillapítunk, akkor a sör valóban hozzájárulhat az elhízáshoz.

Egy liter átlagos, tehát körülbelül 5 százalékos alkoholtartalmú sör 450 kilokalóriát tartalmaz, nagyjából ugyanannyit, mint másfél deci vörösbor vagy négy darab banán. Két-három deci bor elfogyasztása tehát jobban hizlal, mint két korsó sör.

Bár az egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében a statisztikák szerint a világ élvonalába tartozunk – köztudott, hogy töményekből fogyasztják a magyarok a legtöbbet –, sörivásban a kontinensen sem tartozunk az élvonalhoz. Az Egészségügyi Világszervezet 2014-es adatai szerint fejenként 71 liter sört fogyasztunk, a listavezető csehek ennek a dupláját, 149 litert isznak.

A sör tehát nem kifejezetten hizlal, de ne feledjék: jóból is megárt a sok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában