Ha itt a nyár, a szív a víznek szalutál

2019.06.14. 07:00

Harmadfokú, de nem bírósági eljárás: a hőségben tudatosabban kell élnünk!

Kettőt pislantottunk, és a nagy esőket követően a hőmérő higanyszála egyik napról a másikra jócskán felkúszott. Ingerült? Azt hiszi, sokat iszik? Meglepőek lehetnek a válaszok.

Szanyi-Nagy Judit

A szökőkutakkal csak óvatosan – de a vízközelség (különösen a gyermekeknek) mindenképpen ajánlott! A kalap is üdvözlendő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kezdjük a kész tényekkel: az országos tisztifőorvos június 16-án, vasárnap 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el. Az ilyenkor szokásos ajánlásokat már ismerhetjük, vagyis: amellett, hogy a napon tartózkodásnál magas faktorú naptejet használunk (különösen azok, akik ritkábban merészkednek ki a napra), ruházatunk legyen lenge, s alapvető kellékként viseljünk napszemüveget, szalmakalapot! A fekete helyett hordjunk világosabb színű darabokat, ha pedig a helyzet úgy hozzá – például egy sajnálatos esemény miatt –, hogy sötétebb textilt kell viselnünk, odakint keressünk magunknak árnyékos helyet!

A szökőkutakkal csak óvatosan – de a vízközelség (különösen a gyermekeknek) mindenképpen ajánlott! A kalap is üdvözlendő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elsősorban vizet!

Amiről e téma kapcsán nem lehet eleget beszélni, az a folyadékpótlás. Ilyenkor elsősorban vizet érdemes fogyasztanunk, de egy lazább – és itt a hangsúly a laza szón van – fröccs is lecsúszhat ebben a melegben. Mindehhez Altorjay András kardiológus hozzátette: szerencsés az, aki izzad, mert azzal együtt hőt párologtat. A folyadékpótlás ebben is segít. Azt pedig, hogy eleget iszunk-e, egy gyors tesztből kideríthetjük: ha vizeletünk sötét, biztos, hogy további bevivendő folyadékra van szükségünk, hiába érezzük azt, hogy sokat iszunk.

Az élettani hatásokat tekintve az esős, már-már fázós időszakot követően a szinte azonnal jött nagy meleg sem tesz jót.

A nagy meleget elkerülve, a késő délutáni órákban mozduljunk ki!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Minden időjárásváltozás igénybe veszi a szervezetet, a hirtelen változások még jobban – szögezte le Altorjay András. – Az emberek egy része a melegfrontváltozást, a másik a hideget tűri rosszul. Ezért is mondja a vicc, hogy azok a jó házastársak, akik közül az egyik fél erre, a másik pedig arra érzékeny, mivel így legalább nem egyszerre türelmetlenek – világított rá a kardiológus a szervezet egyik reakciójára. Vagyis a hőmérsékletváltozás, a nagy meleg türelmetlenséghez, ingerültség­hez vezethet, ami a közlekedésünkben is meglátszik.

Hamarosan locsolnak

S ha már az utak közvetetten szóba kerültek: Bozai István, a székesfehérvári városgondnokság ügyvezető i­gazgatója elmondta, e felületek locsolása a nagyon közeli jövőben kezdődik meg, miután a célt ellátó gépjárműveket locsolásra alkalmassá alakítják. Az esti órákban elsősorban a lakótelepi és a főutakra koncentrálnak.

Lenge viselet, sok folyadék (lehetőleg víz), és a napszemüveg–szalmakalap kombináció sem hátrány
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nyílik a strand!

További örömhír, hogy a városi strand is megnyílik: bár egy csőtörés miatt a pünkösdi hétvégén nem sikerült elindítani a szezont, június 15-én már hosszabb nyitvatartással várják a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában