A műrozsda, amit szeretünk

2019.02.09. 18:00

Fahéj, só, egy kis festék – és máris kész a rusty stílus

Van, aki küzd a rozsda ellen, más mindent elkövet, hogy a vintage rozsdás vonalát bevigye az otthonába. A rozsda tehát lehet mű- is, és direkt is, a lényeg, hogy a lakberendezési tárgy, amelyre kerül, olyannak tűnjön, mintha legalább ezeréves lenne…

S. Töttő Rita

A hatás saját kezűleg is elérhető

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Van a rozsdának egyfajta bája, patinája, amely újra nagy divat még a modern otthonok kedvelői körében is. Egy-egy antikolt tárgy, bútor vagy díszítőelem ugyanis – bármilyen otthon is veszi körül – komolyságot és stílust sugároz. Ám nem mindenki örökölt a nagymamától nosztalgikus hangulatot sugárzó, enyhén rozsdásodó olajlámpást, faszenes vasalót vagy éppen fésülködőtükröt, s bizony nem is mindenki engedheti meg magának a százéves patinájú, régiségpiacokon fellelhető kincseket sem. Ennek ellenére nem kell lemondani arról, hogy birtokoljunk egy-egy ilyen tárgyat a lakásban, vagy éppen tegyünk egy-egy bútorelemet, falfelületet antik hatásúvá. A festékboltokban, művészellátókban széles a kínálat ezen a téren, kész csomagok állnak a kreatívok rendelkezésére. Ám aki abszolút a DIY (Do It Yourself, csináld magad) vonalat képviseli, annak a drága repesztőlakkok, patinawaxok helyett mást kell kitalálnia. Elképesztően kreatív ötletek vannak erre a célra.

Le kell koptatni

Az üvegfelületek – befőttes üveg, üveggömb stb. – tükörpermet, fahéj és ecet felhasználásával gyönyörű vintage hatást kaphatnak. A belső felületüket kell befújni a permettel, száradás után ecettel lekoptatni egy részét, majd fahéjjal megszórni, megszárítani, s ha kell, kívülről is be lehet fújni a permettel. Ahol pedig szintén le kell koptatni a kapott felület egy részét. Varázslatos hatású tárgy kapható így. A fémtárgyak is rozsdaköntösbe öltöztethetők, akkor is, ha nincs otthon rozsdásító szett. Az apró csengők, leharcolt teakészítő kapszulák, láncok mind a tavaszváró zöld dekor­elemek közé tehetők, miután megkapták a kellő patinát.

A hatás saját kezűleg is elérhető
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Rém egyszerűnek tűnik az ötlet: szürke dekorfestékkel befestjük a tárgyat, majd jól megszórjuk fahéjjal. A felesleget lerázzuk róla, aztán hagyjuk megszáradni. Nem potyog később sem a „műrozsda”. A rozsdafesték egyébként nagyon remek találmány, az egyik legjobb ötlet, amikor a fényfüzérek fényes fémburkolatát patinásítjuk vele. Káprázatos vintage fényhatás érhető el vele a lakás bármely pontján: tükörre téve, üvegvázában, falon, ágytámlán, bárhol.

A repesztőlakkok használatával pedig nem rozsdás, hanem lepattogzott hatást érhetünk el. Ám ez az anyag meglehetősen drága, ezért csak kisebb felületeken és egyedi ajándékok, tárgyak készítése terén lehet létjogosultsága. De erre is kitaláltak az ügyes kezű kreatívok egy technikát. Ilyen például a sózás.

Vékony rétegben és messziről fújva

Az alapfelületet befestjük rozsdabarna festékkel (vagy éppen a már fent említett fahéjas megoldáshoz folyamodunk), majd pedig befújjuk alaposan hajlakkal. Azért tesszük ezt, hogy a rászórni kívánt só megtapadjon rajta. Durva szemű sót használjunk, hogy a hatás később látható legyen. Ez követően a sózott felületet befújjuk a választott felületi színnel. Kevés kell belőle, vékony rétegben és messziről fújva, hogy száradás után tudjunk dolgozni tovább a felülettel. Száradás után folytathatjuk a munkát: a sót egy kis, vizezett kefe segítségével szedjük vissza, így gyorsítjuk a só és a hajlakk oldódását a megszáradt festékfelületen. Miután végeztünk a visszakaparással, kitűnik a felületi festék alól a rozsdabarna, s közben még a felületi festék is kicsit hólyagos, pattogzott lesz. Egyszerűen zseniális és igazán vintage – rusty (rozsdás, ütött-kopott) – hatású lesz, bármit is festettünk be vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában