Kis mértékben gyógyszer

2019.01.22. 17:00

Kutatások bizonyítják, a sör, a bor és a pálinka jótékony hatásait

„Anyagcsere problémánál sört iszok, étvágytalanság ellen fehérbort, alacsony vérnyomás esetén vörösbort, magas vérnyomásnál konyakot, és ha meg vagyok fázva, akkor szilvapálinkát”, szól egy vicces idézet. Tényleg csak vicc lenne? Az Életmódi utánajárt az alkoholos italok jótékony hatásainak.

Borsányi Bea, FMH

A franciák sok zsíros ételt esznek, aminek negatív hatását vörösbor fogyasztásával ellensúlyozzák

Fotó: Shutterstock

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, tartja mondás, ami az alkoholra persze nem igaz. Mindjárt az elején – ha már a közmondásoknál tartunk – szögezzük le: jóból is megárt a sok. Egy kutatás szerint viszont azok között, akik évente 120-365 napon fogyasztottak mérsékelt mennyiségben szeszesitalt, 20 százalékkal volt kisebb a szív és érrendszeri betegségben való elhalálozás aránya, mint azoknál, akik évi 1-36 napon ittak. Mennyi az ideális? A borból férfiaknál naponta 2-3, míg nők esetében 1-2 deciliter. A mérsékelt alkoholfogyasztás ezen felül csökkenti az öregedéssel járó panaszokat is. Itt az ideje tehát közelebbről is megnézni, milyen jótékony hatása van az egyes alkoholfajtáknak!

Sör

Egy másik, a fentitől eltérő kutatás kimutatta, hogy férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 pohár sör kifejezetten jót tesz az egészségnek, ha valamilyen, az életkorral járó betegségben szenved az illető. A sör fokozza az agy működését is, így 65 év felett csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. Mivel az organikus sörök készítésekor a gyümölcsös változatba extra adag antioxidáns is kerül, ezért a sör szerepet játszhat a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Fehérbor

Amerikai kutatások szerint összefüggés van a hosszútávú és rendszeres fehérbor fogyasztás és a tüdőbetegség előfordulásának csökkenése között. A fehérbor foszfort, káliumot, és fluoridot is tartalmaz kis mennyiségben, így csökkenti a szájban a baktériumok számát. A jó minőségű fehérborokban található quercetin és sikiminsav pedig az influenza elleni megelőzésben játszik szerepet.

Vörösbor

Kutatások bizonyítják, hogy a nagy testű, mély színű vörösborok az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, a bennük található rezveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét. A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, és védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

A franciák sok zsíros ételt esznek, aminek negatív hatását vörösbor fogyasztásával ellensúlyozzák
Fotó: Shutterstock

Pálinka

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet. Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas és a mézes változatot javasolják. A pálinka jó a magas vérnyomás ellen is, a fokhagymás pálinka pedig állítólag valóságos varázsszer.

Konyak

Az igazi konyak borpárlat és nem valamilyen aromából pancsolt lötty. Mint ilyen pedig, a borhoz hasonló jótékony hatásokkal rendelkezik, nem mellesleg pedig szívgyógyszerként is szokták emlegetni.

Csak óvatosan!

Hangsúlyozzuk még egyszer: az alkohol a fent leírt jótékony hatásait csak a napi ajánlott fogyasztási mennyiség esetén fejti ki. A túlzott alkoholfogyasztás köztudottan káros és nagyon sok betegség okozója, ezért bánjanak óvatosan vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában