Egészség

2018.11.26. 15:00

Minden, amit tudni akartál a fájdalomcsillapításról!

Mikor helyes és mikor nem jó elnyomni a fájdalmat? Milyen fájdalomcsillapítók léteznek?

Borsányi Bea

Fájdalmat csak indokolt esetben csillapítsunk

Fotó: Shutterstock

Mindenkinek joga van fájdalommentesen élni, a fájdalomtól megszabadulni. Nem mindegy viszont, hogy mikor és meddig nyomjuk el a szervezetnek ezt a jelzését. Ha a fájdalomcsillapítás miatt nem fordulunk időben orvoshoz, abból baj is lehet: a nem diagnosztizált betegség előrehaladott állapotba juthat. Ezért a belgyógyász azt javasolja, ne nyomjunk el mindig minden fájdalmat. Nyilván egy baleset következtében fellépő fájdalmat, amikor tudjuk, hogy egyébként azonnal orvoshoz megyünk, csillapítani kell. Ha egy napokon keresztül elhúzódó, például fogorvosi kezelés alatt állunk, ami fájdalommal jár, szintén indokolt lehet a fájdalom csillapítása.

A hatékony fájdalomcsillapítás alapja – ha már gyógyszerhez nyúlunk – az alkalmazott szer helyes kiválasztása. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók akut, rövid ideig tartó fájdalmak, többek közt a fejfájás, az ízületi gyulladások, a fül-, a hátfájás és a műtétet követően jelentkező fájdalmak csillapításában segítenek, de a nátha, influenza, arcüreggyulladás, torokfájás egyes tüneteit is mérséklik. Két nagy csoportjuk van: a nem szteroid gyulladásgátlók és a paracetamoltartalmú szerek.

Fájdalmat csak indokolt esetben csillapítsunk
Fotó: Shutterstock

Előbbiek a gyulladás miatt fennálló panaszok, mint a duzzanat, a fájdalom és az ízületi merevség súlyosságát enyhítik, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak. Szedésük alatt számtalan mellékhatás léphet fel. Utóbbiak hatásosak lehetnek a lázzal járó meghűléses panaszok, vagy influenza esetén, mert a lázat csökkentik, a kísérő fájdalmat enyhítik. Ezeket viszont nem szabad tartósan szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában