Hirdetés

2018.10.01. 11:56

Így hódította meg a világot a Fitness és az Aerobik!

A minket körülvevő világ állandóan fejlődik, változások sorozatát éljük nem pusztán a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra területén, de általában a sport világában is. Bár naponta megtapasztaljuk újabb és újabb mozgásformák megjelenését, azért az úszáshoz vagy a futáshoz hasonló régi sportágak is reneszánszukat élik. Az évtizedekkel korábban világhódító útjára induló Fitness és Aerobik világáról már nem is beszélve.

Ezért vált népszerűvé a Fitness és ezért az Aerobik!

Ha a fitness világában jártas sportolókat kérdezzük, tízből legalább nyolc sportoló egészen biztosan az egészség, a fittség és az izmosság fogalmakat társítja a szóban forgó mozgásformához. Népszerűségét a reklámok és hirdetések felületeiről visszaköszönő kockás has, izmos váll, formás popsi viszonylag gyors megteremtésének köszönheti. Sokan persze mindenekelőtt a plusz kilók leadása vagy csak egyszerűen az egészségmegőrzés, kikapcsolódás miatt választják a fitnesst. Az 1980-as évekban hódító útjára induló aerobik

tulajdonképpen zenére végzett dinamikus, ritmikus sporttevékenység, a sport és táncmozdulatok egyfajta keveréke, amely az elmúlt évtizedekben ugyancsak rendkívül népszerűvé vált a fejlett világban. Az aerobikot rendszerint csoportos környezetben végzik,

amelyet általában ugyancsak egy oktató – rendszerint egy képzett fitnesz-szakember – irányít.

Így alakult ki, így vált valóságos tudománnyá!

A fitness az ezredforduló tájékára már valóságos tudományággá fejlődött. A mögöttünk hagyott bő egy évtizedben a fitness egy dinamikusan növekvő és egyre nagyobb tömeget érintő sporttevékenységgé fejlődött, mindenekelőtt a nyugati világban. Mint sportág a 20. század végén alakult ki, igaz ekkor még inkább számított egy népszerű szabadidős tevékenységnek, mint nagy tömegeket megmozgató modern sportágnak. Egyre több követőt vonzó sportággá vált. A 21. század elejére a fitnessnek tulajdonképpen több irányzata is kialakult. Napjainkban immár nem pusztán a nőiességet, a női szépséget kidomborító hagyományosabb bemutatókkal találkozunk, hanem a testépítésre emlékeztető erőteljesen kimunkált izomzatot díjazó versenyekkel is. Magyarország fitness sportolói a kezdetektől csaknem egy évtizeden keresztül az IFSB kötelékein belül versenyeztek, s ki ne emlékezne rá, hogy hazánk fitness mozgalmában elsőként Béres Alexandra ért el hazai és nemzetközi porondon is szép sikereket.

Hatékony fitness nincs jó felszerelés nélkül!

Annak, aki a fitness mellett dönt, nem minden esetben célja a a súlyvesztés, bőven vannak olyanok, akik pusztán csak formában szeretnének maradni, esetleg hatékonyan izmot akarnak építeni. Akárhogy is legyen, mindegyik cél eléréséhez szükségünk van valamilyen felszerelésre. A fitness felszerelések termékpalettáját áttekintve egy kezdő számára is szembeötlik, hogy gyakorlatilag minden izomcsoportra lehet modern eszközökkel gyakorlatokat végezni. A fitness gépek mellett persze legalább annyira fontosak a fitness szőnyeghez hasonló egyszerűbb kiegészítők is. A komolyan felszerelt edzőteremben megtalálhatók a bemelegítéshez használható elliptikus trénerek éppúgy, mint a lábak edzéséhez hatékonyság tekintetében felülmúlhatatlan evezőgépek, a fogyáshoz vagy éppen az állóképesség javításához alkalmazható futógépek. A futás mellett a kerékpározás is hasonló célokat szolgál. Ki tagadhatná, hogy a szabadban történő tekerés a legnagyobb élvezet, hiszen nagyságrendekkel több inger éri az embert, mint egy zárt helyiségben. Igaz ugyanakkor az is, hogy egy szobában sokkal biztonságosabb és kevesebb tényező befolyásolja az embert. A szobakerékpárok ily módon szintén tökéletesen alkalmasak a szabadban történő tekerés kiváltására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában