Képesek vagyunk a változásra!

2018.10.02. 11:00

Életmódváltás: titkok a fehérvári edzőtől

„Életem a sport, sportom a hivatásom” – mondja magáról Kozák László erőemelő és testépítő versenyző, akit Fehérváron személyi edzőként is ismerhetünk. A szakember az életmódváltás titkairól mesélt.

S. Töttő Rita

Kozák László személyi edző – most éppen testépítő versenyre készül

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Kozák László nem kertel: szerinte az életmódváltást főként a sikerélmény teheti tartóssá, amelyhez pedig elérhető távolságú, kisebb léptékű célok kitűzésére van szükség. – Számomra ilyen volt például a kezdetekkor, amikor az ötven kiló feleslegből már sikerült ledolgoznom, hogy be tudtam kötni a cipőfűzőmet – emlékezik vissza a neki sem egyszerű kezdetekre az edző. De sok más sikerélmény érheti az embert, ha tartja az életmódváltást: könnyebben és többet tud mozogni, sőt, a szexuális élet területén is nő az állóképesség.

Kozák László személyi edző – most éppen testépítő versenyre készül
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Motiváció a mozgásra egy betegség felfedezése, lehet szó akár mozgásszervi, akár szívproblémákról vagy éppen koleszteringondokról. A siker­élmény ilyenkor a tünetek csökkenésében érhető tetten. – Hétről hétre érezhetjük a változást, hogy jobban érezzük magunkat, erősebbek vagyunk, jobb az állóképességünk – teszi hozzá, ahogy azt is: mindig fejlődnünk kell tovább, hogy előrébb jussunk az életben. S ha egyik téren fejlődünk, akkor egyszer csak azt vesszük észre, más téren is könnyebben jön a siker.

Amikor lefogytam, nem csak a külsőm változott meg. Határozottabb, magabiztosabb lettem, így a karrier is megtalált. Az emberek is másként álltak hozzám, más szemmel néztek rám. A titok az: higgyük el magunknak, hogy képesek vagyunk a változásra! –

hangsúlyozza a szakember.

A személyi edző támogatása sokat segíthet. Ott van a nehéz pillanatokban, és segít, de ott van, ha elbizonytalanodunk a kondigépek, mozgásformák között, vagy amikor a táplál­kozásban keresünk új utakat. – A hosszú távú együttműködés titka az edző és az életmódvál­tó közti bizalmi viszony – mond­ja László, aki szerint a kitartás, a bizalom és az alázat meghozza az eredményét.STR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában