Életmódi

2018.09.09. 13:00

Tartós és természetes: ágyból kikelve is profi smink

Minden reggel tökéletes sminkkel ébredni ma már nem olyan nagy kiváltság. De sok nő álma az is, ha csak a szemöldök-igazítást vagy a szájkontúrozást megúszhatja a tartós sminktetoválás segítségével. Matkovich Zsuzsa sminktetováló specialista avatott be bennünket ebbe a világba, s mesélt arról is, hogy ennek a területnek van még egy igen komoly szelete, melyet mellműtétek után vehetnek igénybe a hölgyek.

S. Töttő Rita

A legkevésbé érzékeny a szemöldök területe

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Matkovich Zsuzsa sminkeléssel kezdte pályáját a kilencvenes évek végén, így lelt a tartós smink területére is. Ekkor még gyerekcipőben járt ez a lehetőség Magyarországon, s inkább az elrettentő példák jöttek velünk szembe, bohócszemöldökök és kakaókörös szájak formájában…

– Gondoltam, hogy van ennek a területnek kifinomultabb verziója is, ezért elkezdtem érdeklődni a téma iránt. Azóta is folyamatosan képezem magam, s látom, hogy az elmúlt hat évben markáns változások történtek, s a természetesség lett a fő cél – Zsuzsa közben elmeséli azt is, hogy a sminktetoválás a testtetoválástól abban tér el, hogy ebben az esetben csak a felső rétegekbe jut a festék. Így fokozatosan kopik a bőrből, amelyre érdemes előnyként tekinteni: így ugyanis, ahogy változik a divat, az ízlés, a tartós smink is változtatható. Ráadásul a bőr is változik, ereszkedik, s eljöhet az idő, hogy a tetovált vonalak már nem oda esnek, ahová eredetileg szánták őket. – A kopás gyorsasága attól függ, mennyire sötét festéket használunk. Emellett, minél természetesebb a technika – például a szemöldökök szálazásakor –, annál gyakrabban, egy-másfél évente, frissíteni kell a színeket.

Matkovich Zsuzsa
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A leggyakoribb talán a szem­öldök-tetoválás, azon belül a legdivatosabb és legtermészetesebb technika a „3D szemöldök”, melynek során a szálas és púderes technikát ötvözi a szakember. – Púderezéssel ki lehet tölteni a szőr nélküli részeket, a széleknél pedig rá tudok szálazni, hogy a hatás természetes legyen – magyarázza a specialista, aki a szemhéj esetében akár komplett sminket is el tud készíteni. – Az első kategória a szempillasűrítés, amikor csak a tövekhez juttatok festéket, pontozós technikával vagy összefüggő vonalakkal, hogy kiemeljem a szempilla vonalát. A tusvonalak szintén bárhogy változtathatók, satírozással vagy anélkül is szépek. A természetes hatás érdekében barnás vagy szürkés színekkel is lehet satírozni. Más, élénk színeket ritkán alkalmazok, sőt, el szoktam mondani, hogy a kék szín soha nem fog kikopni, lézerrel sem lehet kiszedni, ezért ezeket a színeket például nem szívesen használom.

Tartós szájkontúr esetében sem kell ma már arra a durva sötét vonalra gondolni, mint ami 20 éve divat volt. Szép, természetes színeket lehet elérni a sminktetoválással, amely egyébként nem csak a sminkelt hatás miatt érdekes. – Kicsi volumennövelésre vagy asszimmetria eltüntetésére is kiváló. De vannak hölgyek, akik az arcbőrbe olvadó kontúrt szeretnék élesebbé tenni vele. A szájsatír pedig káprázatos hatású lehet, főleg, ha több színnel játszik a tetováló.

A legkevésbé érzékeny a szemöldök területe
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A szépségért hát bizony itt is meg kell küzdeni, az eljárás – mondja a szakember –, nem kellemes, de a fájdalom különböző módszerekkel csillapítható. A legkevésbé érzékeny a szemöldök területe, a legfájdalmasabb pedig a szájé – de ez is teljesen kiküszöbölhető fogorvosi szintű érzéstelenítővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában