fokozatosan kialakuló betegség

2018.08.29. 15:00

A szemszárazság tünetei minden harmadik embert érintenek

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érintheti élete során. A könnymirigyek sorvadása miatt gyakrabban fordul elő 40 éves kor felett.

Borsányi Bea

Akár az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a migrénes rohamok elkerüléséhez

Forrás: Pixabay

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás. A könnyfilm feladata a szaru- és kötőhártya állandó nedvesen tartása, a külső szaruhártyaréteg oxigén- és tápanyagellátása, valamint egyenetlenségeinek kiegyenlítése és a szem védelme a baktériumok és vírusok ellen, és a néha bekerülő idegentestek kiöblítése. A szemszárazság fokozatosan kialakuló betegség, amelynek valószínűségét bizonyos tényezők tovább növelik. Az életkoron és a hormonális változásokon túl ilyenek egyes betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése és a gyakori számítógép-használat.

Akár az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a migrénes rohamok elkerüléséhez
Fotó: Pixabay

Kezdetben a szemet kicsit száraznak érzi az ember, mintha porszem vagy szempilla ment volna bele. A következő fokozat a kötőhártya kipirosodása. A szem égni, fájni kezd, a pislantás fájdalmas. A hosszan tartó könnyhiány végül látásromláshoz, homályos látáshoz vezet. Panasz esetén forduljanak szemészhez, aki megállapítja, valóban fennáll-e a szárazszem-betegség, és ha igen, az milyen fokú és pontosan mi áll a hátterében. A kezelést pedig ennek fényében határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában