férfiak figyelem!

2018.07.02. 12:00

Elégtelen az ágyban: mi okozhatja a zavart?

A múlt héten megjelent Életmódi rovatban a nők változókor utáni szexuális életét érintő néhány befolyásoló tényezővel foglalkoztunk, amelyekről Rubliczky Levente, szülész-nőgyógyászt kérdeztük. A szakember most a férfiaknál előforduló potenciazavarról beszél.

Borsányi Bea

A lelki tényezők a férfiak esetében is fontos szerepet játszanak a libidó alakulásában

Forrás: Shutterstock

Felmérések szerint ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, vagyis százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét, minőségét jelentősen csökkentő funkciózavar. Erektilis diszfunkció esetén a megfelelő nemi vágy ellenére sem alakul ki elégséges merevség, vagy nem tart elég sokáig.

Amíg a nők esetében a menopauza élesebb határt jelent, és nagyobb változásokat hozhat a szexuális együttlétekben, addig a férfiaknál ilyen nem létezik. Az ő esetükben sokkal fokozatosabb, folyamatosan zajló a változás, az úgynevezett aging, vagyis ko­ro­sodás, amellyel már az urológián belül is külön tudomány­ág foglalkozik – vezette be a témát Rubliczky Levente, aki nem csak szülész-nőgyógyász, de gyakorló urológus is. A szakember kiemelte, amennyiben valaki potenciazavarral fordul urológushoz, bármilyen gyógyszeres kezelés megkezdése előtt fontos, hogy alapos kardiológiai vizsgálaton essen át. A 40–50 éves korosztálynál előforduló merevedési problémák ugyanis akár az első fizikai tünetei is lehetnek valamilyen komoly szívproblémának. A kék, sárga vagy narancssárga gyémántnak nevezett kapszulák szedése addig, amíg nem igazolt, hogy kardiológiai szempontból minden rendben van, szigorúan tilos, hívta fel nyomatékosan a figyelmet a főorvos.

A lelki tényezők a férfiak esetében is fontos szerepet játszanak a libidó alakulásában
Fotó: Shutterstock

Az általános öregedési változások mellett a zavar oka az is lehet, hogy idősebb korban gyakoribb a gyógyszerszedés, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés, amelyek mind hozzájárulhatnak e funkciózavar kialakulásához. A fiatalabb korosztályra jellemző rizikótényező elsősorban a stressz. Ezenkívül az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a cukorbetegség és a prosztatagyulladás tovább növeli a probléma megjelenésének valószínűségét, akár már fiatalabb korban is.

– A lelki tényezők a férfiak esetében is jelenthetnek gátat. Ennek kezelésére komolyabb esetekben akár pszichoterápia is ajánlható, bár ismert, hogy a férfiak nagy része nem, vagy csak nehezen hajlandó pszichológus segítségét igénybe venni. A jó hír, hogy aki egészséges életet él, annak jó eséllyel még magasabb életkorban sem lesznek merevedési zavarai. Viszont a megfelelő vizsgálatokkal az erektilis diszfunkció gyorsan feltérképezhető és jól kezelhető.

Az emberek többségében van kisebb-nagyobb szégyen­érzet. A nők általában eljárnak nőgyógyászhoz, míg a férfiak inkább elkerülik az urológust. Ám legyen szó férfiakról vagy nőkről, ha elmennek egy-egy nem célzott vizsgálatra, ne szégyelljék, ha problémájuk van! Az orvosnak nem mindig jut eszébe, hogy listaszerűen megkérdezzen minden nőt, tapasztal-e hüvelyi szárazságot, vagy minden férfit, van-e valamilyen probléma a szexuális életében.

Merjenek kérdezni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában