Grill: szénnel, gázzal

2018.06.30. 12:00

Ne mi legyünk pácban, ha grillezésre adjuk a fejünket

Mivel júniusban beköszöntött az áprilisi tavasz, az esőmentes napokon érdemes elővennünk a szabadtéri grillsütőnket, és családi, baráti lakomát rendeznünk. Ehhez adunk most tippeket.

Szanyi-Nagy Judit

A faszenes grillen készülő ételeket, így a virslit, kolbászt is húsfogó csipesszel érdemes megfogni

Fotó: Pxhere

Ahhoz, hogy a grillezés jó móka legyen, nem árt tisztában lenni néhány alapvető „szabállyal”. Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, milyen eszközt szeretnénk vásárolni, az adott grillsütő mire képes. Hagyományosnak mondható a faszenes verzió, melyről a grillezők úgy tartják, ízfokozó: a forró parázs felett sütve még intenzívebb, különlegesebb ízt kapnak az ételek a szálló füstnek köszönhetően. A másik változat a gázgrill, melyet egy gázpalackhoz csatlakoztatva lehet beüzemelni, a begyújtás pedig biztonságos, elektromos gyújtás segítségével történik. A fa helyett ebben az esetben használhatunk lávaköveket, melyek a föléjük helyezett ételnek adják le a hőt, így megsütve azt, de öntöttvas vagy rozsdamentes lapot is felmelegíthetünk, amelyre ráhelyezve sütjük meg az ételt.

A faszenes grillen készülő ételeket, így a virslit, kolbászt is húsfogó csipesszel érdemes megfogni
Fotó: Pxhere

Ha kiválasztottuk a megfelelő eszközt, jelöljük ki a sütési módot. Ez főként a faszenes grillezés esetében fontos, hiszen az úgynevezett direkt és indirekt grillezés leginkább itt van jelen. Előbbinél az elkészítendő ételt közvetlenül a faszén fölé helyezzük, a grillrácsra, ügyelve arra, hogy se a szén, se a rács ne kerüljön túl közel egymáshoz, nehogy megégjen az étel. Az indirekt grillezésnél az eszköz közepébe tálcát helyezünk, a faszenet pedig ennek oldalaira rakjuk le. Az ételt a tálca fölé, a rács­ra helyezzük el. Ez a sütési mód leginkább akkor javasolt, ha nagy, zsíros hússzeleteket készítünk, hiszen azok zsírja a tálcára csöpög, elkerülve a lángra lobbanást s így a megégést.

A grillezést faszenes sütő esetén akkor kezdjük el, ha abban a szén már csak parázslik, izzik; a legjobb, ha a szén fehér színűvé válik. Ha nem szeretnénk sokat várni, szórjunk hamut a tűzre, ezáltal egyenletesebb hőt kapunk. A faszén hőmérsékletét egy egyszerű módszerrel meg tudjuk állapítani: kezdjünk el ezeregyszáztól felfelé számolni, miközben a tenyerünket a grillsütő fölött tartjuk. Ha két másodpercig tudjuk ott tartani a kezünket, a tűz nagyjából 370 Celsius-fokos, ha három másodpercig, akkor 350 fokos, ha négyig, akkor 300 fokos, ha pedig öt másodpercig, akkor nagyjából 250 Celsius-fokos. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, alkalmazzunk gázgrillt, azon ugyanis hamarabb megfő a hús, és biztosan nem ég meg.

Sovány, zsíros húsok, zöldségek jól megférnek egy helyen
Fotó: Pxhere

A bepácolt, befűszerezett sovány húst érdemes előbb alufóliába csomagolnunk ‒ úgy, hogy annak matt fele a parázs felé nézzen ‒, majd a párolás után fólia nélkül grillezzük azt. Sütés közben a húst ne szúrjuk meg villával, késsel vagy hústűvel, mert kifolyik belőle a lé, és kiszárad. Helyette használjunk lapátkanalat vagy húsfogó csipeszt, és ha lehet, kerüljük a többszöri forgatást. Ha megszenesedett a grillezett étel, a szóban forgó, egészségre ártalmas részeket válasszuk le a többitől, s úgy fogyasszuk az épen maradt finomságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában