Nő a kereslet a biotermékek iránt

2018.06.17. 09:00

Átverés is lehet a biocímke

Az elmúlt évtizedekben mind nagyobb figyelmet kaptak a bioélelmiszerek, amelyekről azt lehet feltételezni, hogy biztosan egészségesebbek a hagyományos alapanyagból és technikával készült társaiknál, azt meg tudni lehet, hogy jóval drágábbak is. De vajon ez minden biojelzéssel ellátott termékre igaz?

A biotáplálkozással nem csak saját egészségünkért tehetünk, hanem a környezetünkért is

Forrás: Pixabay

Sokan tartanak attól, hogy a biocímke csupán átverés, amely miatt drágább lesz ugyan az áru, de egészségesebb nem. Ez az aggodalom nem is alaptalan, az Európai Bizottság szerint a közeljövőben felül kell vizsgálni a bioélelmiszerek szabályozására vonatkozó előírásokat, mert sok biónak jelölt termék valójában nem az. Különösen az Ázsiából érkező biotermékek eredetéről nehéz megbizonyosodni – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Magyarországon a biotermékek előállítását jogszabályok szorítják szigorú feltételrendszer közé. Ezek szabályozzák az állattartást, a növénytermesztést és az élelmiszer-feldolgozást is. Így például biotermékek esetében a termesztés során nem használhatnak műtrágyát, permetezőszert, és előírás az is, hogy a földet három évig egyáltalán nem kezelhetik vegyszerrel. A feldolgozás során sem szabad mesterséges adalékokat alkalmazni, az alapanyag pedig csak ellenőrzött gazdaságból származhat. A jelenlegi szabályozás értelmében tilos a génmódosítás is.

A biotáplálkozással nem csak saját egészségünkért tehetünk, hanem a környezetünkért is
Fotó: Pixabay

A növénytermesztésnél a vetőmagnak is biotermésből kell származnia, az állattartás pedig még ennél is szigorúbb. Az állatokat csak természetes anyagból készült táppal lehet etetni és növekedési hormont, vagy egyéb növekedést serkentő, hozamfokozó anyagot sem kaphatnak. Megfelelő életteret kell biztosítani nekik, nem szabad őket ketrecben vagy megkötve tartani, és a biogazdálkodás során a teheneket antibiotikummal sem kezelhetik. A szabályok betartását természetesen ellenőrzik is.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a bio azonos-e az ökóval, natúrral és az organikussal. Igen, ezek a szavak valójában ugyanazt a fogalmat takarják, csak a bio kifejezés leginkább a német, míg az organikus az angolszász területeken terjedt el. Lehetőség szerint érdemes biotermékeket vásárolni, mert rengeteg méreganyagtól megkímélhetjük a szervezetünket, de a biotáplálkozással nem csak a saját egészségünkért tehetünk sokat, hanem ezzel elkötelezzük magunkat a környezetvédelem mellett is. De körültekintően kell választani, vásárolni, mert valóban nem minden biotermék bio.

Szépségápolás

A kozmetikumoknál alapkritérium, hogy az összetevők minimum 95 százaléka biogazdálkodásból származzon, a maradék 5 százalék lehet hagyományos növényi termék. Ezt a minősítést azok a kozmetikumok kaphatják meg, amelyek nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, alumíniumszármazékokat, továbbá a termék vagy összetevői nem készülhetnek nanotechnológiával, de nem alkalmazhatnak szintetikus kémiai fényvédőket sem – írja az origo.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában