a szaktanácsadó segít

2018.06.15. 14:00

A szülők mindenkori rémálma: Mit tegyünk, ha bajban van a gyerek?

Az „első gyerekes” anyukáknál biztos, hogy az ösztönök mélységes mély bugyrainak legnagyobb buboréka a félelem, vajon életben tudja-e tartani babáját.

S. Töttő Rita

Velkei Éva kisebb és nagyobb műbabán is megmutatta, hogyan kell szakszerűen elvégezni az újraélesztést

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Manapság gyakran már úgy szülnek az anyukák, hogy előtte maximum egy műbabán gyakorolhatták a pelenkacsere fortélyait. A félelem az első lélegzetvétellel kezdődik, az apró test felemelésével folytatódik és az első etetés alkalmával pedig már elképzelhetetlen magasságokba csapódik. Vajon nem nyel félre? Nem ejtem le? Nem nyeklik hátra a feje? Nem fullad meg alvás közben?

„Halálos ellenségek”

És amikor már helyváltoztatásra is képes az, aki eddig csak kapálódzó, helyváltoztatásra képtelen csöppségként hevert az ágyában, onnantól nincs megállás: konnektorok, ablakok, kilincsek, sütők, vasalók, sarkok és minden, amire csak a szülői szem vetül, halálos ellenséggé válik.

Kevés olyan alkalom van, amikor minden egyes apró részletre felhívják az édesanyák figyelmét, de legutóbb a Vízivárosi LISZI-ben (Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda) olyan előadó segítette a tájékozódást, aki szinte minden területet érintett a gyermekgondozás, -nevelés terén.

A megelőzhető tragédiák

Persze mindenre nem lehet felkészülni, de azért amire tudunk, arra érdemes: rengeteg tragédia megelőzhető ugyanis. Velkei Éva perinatális szaktanácsadó, csecsemő- és gyermekelsősegély-oktató sok egyéb mellett a konnektorok veszélyeire hívta fel a figyelmet és adott néhány nagyon jó tanácsot.

– Vakdugókat érdemes használni, a hosszabbító zsinórokat csőbe húzni, bútorok mögé helyezni, hogy a gyerek ne tudjon belenyúlni. Az apukák ebben biztosan tudnak tenni valamit! – mondta Éva, aki szerint bármilyen megoldás jó lehet, ha nincs szabadon a konnektor és a zsinór. Ami nekünk bútor, az a járni, mászni tanuló gyereknek mászóka: a könnyedén felbillenő darabok pedig halálos veszélyt jelenthetnek. Egy anyuka meg is jegyezte az előadáson, hány ilyen jellegű baleset volt már a közelmúltban, amelyek miatt egész bútorsorozatokat hívtak vissza a gyártók és írták ki később: rögzítsük a falhoz, mert a gyerek magára ránthatja!

Balesetmentes utazás

Az utazás a másik nagy veszélyforrás, amelynél a kerékpáros és autós gyerekülés az első biztonsági tényező. A jó bekötés kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy megfelelő méretű és biztonságú ülésbe tegyük a gyereket, hangsúlyozza a szakember. És nem mellesleg a szülői minta – teszi hozzá azt, amiről nem szívesen beszélnek a felnőttek: – Az lesz a gyerek előtt a példa, ahogyan mi utazunk és vezetünk. Ha látja, hogy áthajtunk a piroson és tudja, hogy nem lehetne, akkor miért várjuk el tőle, hogy ő szabályszerűen közlekedjen? Megmagyarázhatjuk, hogy siettünk, de akkor is azt fogja ebből megtanulni, hogy ezt meg lehet tenni.

Evés az autóban

Kerékpáros utazáskor a bekötés és a lábakat védő ülés mellett a bukósisak és a védőkesztyű is sokat segíthet egy esetleges esésnél – amely megvédi a kis testet az ütközéskor. Vajon erre elég példát látunk az utakon? – vetődik fel a kérdés, amikor Velkei Éva erről beszél. Utazáskor gyakori szülői „ötlet” a gyermek nyugton tartására az etetés is. – Nem javaslom, mert egy bukkanó, kanyar, kicsi ütközés is már félrenyelést okozhat és máris megvan a baj! Az étkezés indulás előtt vagy félreállva történjen meg – mondja a szakember. A tanácsadó szerint az étkezés közben futkorászni hagyott gyerek is könnyedén bajba kerülhet. Épp ilyen tragédiákat okozhat, ha nem ül le a gyerek evés közben – hangsúlyozza.

Velkei Éva kisebb és nagyobb műbabán is megmutatta, hogyan kell szakszerűen elvégezni az újraélesztést
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Égető kérdések

Égési sérülések szintén minden háztartásban előfordulhatnak: – Tudni kell, hogy a bőr különböző rétegeit érintheti a sérülés, amely súlyosságtól függően első-, másod- és harmadfokú lehet. Sajnos a negyedik stádiumban már nem tudunk segíteni, de az első háromban igen! Folyassunk hideg vizet minimum 15-20 percig csak az érintett területre! Ha beleégett a bőrébe a ruha, tilos megpróbálni onnan levenni, tilos tejjel, mézzel, tejföllel kenegetni, csak patikai szerekkel szabad! Ha magánál van a gyerek, bőségesen itassuk! És hívjuk azonnal a mentőket, mondjuk nekik, hogy mekkora gyerekről van szó és hogy az ő tenyere – ujjak nélküli – méretének hányszorosa sérült meg.

Mérgezés esetén

A mérgezés is a szülők rém­álmai közé tartozik: – Vegyszerek lenyelése esetén szigorúan tilos itatni és hánytatni! Azonnal mentőt kell hívni! Van azonban, amikor kell itatni és hánytatni: gyógyszer, növény, étel és alkohol véletlen lenyelése után! Nagyobb gyereknek lehet mondani, hogy dugja le az ujját, fogkeféjét a torkába. A szülő ezt ne tegye, mert megharaphatja a gyerek. A hányást pedig bizony fel kell fogni egy edénybe, be kell mutatni a toxikológián – adta a tanácsot a szakember.

Az élet persze végtelen számú lehetőséget és veszélyt rejt magában, a jó szülő pedig igyekszik felkészülni – a váratlanra persze nem lehet, de érdemes meghallani a tapasztalt szülők és tanácsadók hangját!

Tanácsok még

  • Szabadban szívószállal vagy fedett pohárból adjunk inni a gyereknek, hogy a darázs, méh ne tudjon belerepülni a szájába.
  • Pancsoláskor egy pillanatra se hagyjuk magára a kicsit, még 10 centis vízben sem. 4 éves kor előtt nem alakulnak ki nála azok a reflexek, amelyek segítségével jelezni tudja, hogy bajba került. Megijed, sír, belélegzi a vizet és megfulladhat.
  • A vízi mentőmellény a legjobb megoldás vízparti pancsoláskor.
  • A jó minőségű napszemüvegre a kicsi szemének is nagy szüksége van.
  • Szerszámos kamrában, garázsban gyereknek helye nincs! Ez ne legyen vita tárgya!
  • A napsütés, a napszúrás is jelentős veszélyforrás nyáron, a szülő felelőssége ennek megelőzése.
  • A kullancsveszély pedig mindenkit érintő kellemetlen tényező, ezért sose feledjük el magunkkal vinni a patikában vásárolt kullancskiszedő eszközünket! És hazaérkezés után mindig nézzük át a gyereket és magunkat – javasolja a szakember.
  •  

    Velkei Évát korábban a balesetmentes nyaralásról kérdeztük és abban a témában adott életmentő tippeket, tanácsokat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában