Alapvető ásvány

2018.06.12. 10:00

A szervezetünknek szüksége van a kalciumra

A kalcium minden élettani működés egyik alapvető ásványa. Csak élelmiszerek formájában tudjuk magunkhoz venni, felszívódásához pedig D-vitamin szükséges.

Borsányi Bea

Forrás: Pixabay

Mindemellett négy olyan nagy területet különböztethetünk meg, ahol ennek az ásványi anyagnak kiemelt szerepe van a szervezetünkben. Azt szinte mindenki tudja, hogy a csontokat a kalcium szilárdítja, és hogy a csontok a szervezet legnagyobb kalciumraktárai.

A csontok intenzív anyagcserét folytató élő szövetek, amelyekben 25 éves korig a csontépítő folyamatok vannak túlsúlyban, 25-35 év között egyensúlyban vannak a csontépítő és a csontbontó folyamatok, míg később a csontbontó folyamatok dominálnak, vagyis 35 év felett folyamatosan veszítünk a csontállományunkból. Ha valaki kevés kalciumot visz a szervezetébe, akkor az a csontokból vonja el a működéséhez szükséges mennyiséget.

A kalciumnak fontos szerepe van a fogak esetében – erről nem régen írtunk itt, az Életmódi hasábjain is –, illetve a véralvadásban. Kevés kalcium esetén kisebb a véralvadás. Végül, de nem utolsósorban az idegek és az izmok működéséhez is elengedhetetlen. Az idegek csak kalcium ion jelenlétében képesek az ingerület vezetésére, az izmok pedig a megfelelő összehúzódásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában