A csírák hasznosak

2018.04.13. 11:30

Űzzük el a fáradtságot étkezéssel

A tavaszi fáradtság nevű állapot a gyerekeken is erőt vehet. Az étkezés, a mozgás azonban javíthat a helyzeten.

Bokros Judit

Az iskolai teljesítőképességet is befolyásolhatja a fáradtság

Fotó: Shutterstock

A tavaszi szünet után nehezebb lehetett elindulni az óvodába, visszatérni az iskolapadba. Előfordulhat, hogy a gyerekeken is kiütközik a tavaszi fáradtság jelensége, tompábbak, aluszékonyabbak.

A tavaszi fáradtság egyrészt abból következhet, hogy télen nem gondoskodtunk megfelelően a C- és D-vitamin-bevitelről. E vitaminok csökkent mennyisége, hiánya is hozzájárulhat az átlagnál erőteljesebb fáradtsághoz. Továbbá a hormonok szintén befolyásolhatnak.

Az biztos, hogy a rendszeres mozgás ilyenkor is sokat segít, tehát fontos, hogy a gyerekek minden nap hosszabb időt tartózkodjanak szabad levegőn. A test energiaraktárainak feltöltésében nagy szerepe van még az étkezésnek. Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus ahhoz adott tanácsokat, mit érdemes a gyermekek elé tenni az asztalra a tavaszi időszakban. Az általános javaslat nyilván az, hogy a téli, hidegebb hónapokra jellemző zsírosabb ételek után könnyedebb falatokat kínáljunk.

Fontos a rendszeres étkezés

A gyerekeknél különösen oda kell figyelni a rendszeres étkezésre, a napi többszöri, kevesebb adagra. Egy-egy kihagyott reggeli, ebéd, tízórai miatt nem csupán a testi, hanem a szellemi teljesítőképesség is csökkenhet. Például üres gyomorral sosem javasolt iskolába indulni, hiszen úgy kevésbé lehet koncentrálni már az első órán is. Ha kevés az idő felkelés után, s a gyermek amúgy sem igényel bőségesebb reggelit, akkor egy natúr vagy gyümölcsös joghurt önmagában, esetleg müzlivel kiváló választás lehet.

Ha kiadósabb étkezésre is van lehetőség, akkor jöhet valamilyen teljes kiőrlésű pékáru túrós feltéttel, tojással, sovány felvágottal. A megkent kenyérre, kiflire díszítésnek is kiválók a különféle csírák, amelyek igen jó élettani hatással bírnak. A tavaszi időszakban különösen szükség lehet rájuk az ásványianyag-pótlás miatt, így bevethető a búzacsíra, a retekcsíra, a lucernacsíra – ajánlja a dietetikus.

Az iskolai teljesítőképességet is befolyásolhatja a fáradtság
Fotós: Shutterstock

A rendszeres nyers gyümölcs fogyasztása ugyancsak lényeges. Amíg megjelennek a valóban friss, hazai gyümölcsök, addig még jó az alma, a körte, és citrusféléket is adhatunk a gyermeknek. Zöldségeknél a savanyú káposzta szintén aktuális ilyenkor, és remek C-vitaminforrás. Napközben jó, ha van meleg ebéd az iskolában vagy már otthon. A vacsorával pedig a gyerekeknél nem kell annyira óvatosan bánni, mint a felnőtteknél. Alkattól függ azért ez is, tehát egy hízásra hajlamosabb gyermeket például lefekvés előtt legalább két órával érdemes megvacsoráztatni. Egy vékony alkatúnál nem annyira fontos betartani ezt az időkorlátot, ám azt igen, hogy a vacsora könnyű étel legyen. Tehát ne kolbásszal, sonkával, rántott hússal érjen véget a nap, hanem inkább egy könnyű tésztás fogással vagy a reggelihez hasonló étellel.

A fáradtság ellen folyadékokkal is lehet védekezni

A fáradtság ellen vitaminban, ásványi anyagban gazdag folyadékokkal is lehet védekezni. Az alapvetés a napi legalább 5-6 pohár vagy 1–1,2 liter víz fogyasztása a dehidratáció elkerülése végett. Aztán jöhetnek még gyümölcslevelek, de ne a cukros, édesítőszeres, szénsavas változatok, hanem a lehetőleg frissen facsartak, vagy legalább a csak természetes cukrot és sok gyümölcsöt tartalmazók. A teák is igen egészségesek ilyenkor is, ám arra figyelni kell, hogy a gyerekeknek ne főzzük erősre. A csipkebogyó finom és C-vitamin pótlásához megfelelő, a mentatea élénkíthet, frissíthet, akár hársfavirággal kombinálva is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában