kalóriaégetés és izzadás

2018.03.30. 16:00

Sportolás után fogyasszunk fehérjét, fontos a szervezet működéséhez

Az edzés, a különböző intenzitással végzett testmozgás hasznos, ám egyben megerőltető is a szervezetnek. Mozgás közben izzadással vizet veszítünk, a kalóriaégetéssel pedig tápanyagokat használ fel a szervezetünk.

FMH

Sportolás után fontos visszaállítani az egyensúlyt a folyadék és bizonyos tápanyagok pótlásával. Az egyik ilyen a fehérje.

A fehérjék a szervezetünk fenntartásához, a különböző életfolyamatokhoz szükséges létfontosságú tápanyagok közé tartoznak. Építőkövei az aminosavak. Húsz olyan aminosav van, ami részt vesz az emberi test fehérjéinek felépítésében, ezek közül kilencet a szervezetünk egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan képes előállítani. Ezért ezeket a táplálékokkal kell bevinnünk. A táplálkozási ajánlások szerint napi kalóriabevitelünk nagyjából 15 százalékát kell fehérjékből fedezni. Ez vegyes táplálkozás mellett felnőttkorban testtömegünk függvényében 0.8-1 grammot jelent testtömeg kilogrammonként. Vagyis egy 60 kilogrammos nőnek napi 48-60 gramm fehérjére van szüksége. A fehérjék elengedhetetlenek, mert sokféle funkciót töltenek be a szervezetben. Nagy szerepük van a szerveink, szöveteink felépítésében, az enzimek és a hormonok alkotórészei, fontosak az egyes anyagok, például az oxigén szállításában és emellett számos egyéb olyan területen is nélkülözhetetlenek, mint a látás, vagy az immunrendszer.

Fehérjetartalommal számos élelmiszer rendelkezik, ezeket két nagy csoportra osztjuk. Beszélünk teljes értékű, illetve nem teljes értékű fehérjékről. A teljes értékű, vagy elsőrendű fehérjék az összes, a szervezetünk által nem előállítható aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ide­ sorolhatók az állati eredetű élelmiszerek, vagyis a tej és a tejtermékek, a húsok, a felvágottak, a tojás, a halak és a tenger gyümölcsei. Fontos, hogy mindhárom főétkezés tartalmazzon ilyen típusú fehérjét is.

A nem teljes értékű, más néven másodrendű fehérjék bár értékes fehérjetartalommal rendelkeznek, nem vagy nem elegendő mértékben tartalmazzák az összes esszenciális fehérje építőkövet. Ebbe a csoportba növényi eredetű termékek tartoznak: gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak. Ezek az élelmiszerek is hozzájárulnak szervezetünk fehérjeszükségletének kielégítéséhez, de önmagukban erre nem képesek és kiegészítésre szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában