A szemész válaszol

2018.03.02. 13:30

Ezért fontos télen is a napszemüveg viselése

Te is érezted már, hogy a tél mennyire megviseli a szemedet? Nemcsak nyáron, hanem télen is nagy segítség lehet a napszemüveg.

Nagy Annabella

A napszemüveg viselése különösen fontos a síelőknél. Fotó: Pixabay

A téli időjárás számos szemproblémával járhat, ha nem figyelünk oda. A havas táj szépségét olvasóink is megörökítették, mikor kedden behavazódott egész Fejér megye. A fagypont körüli hőmérséklet miatt még sokáig gyönyörködhetünk a hófödte tájban, viszont nem árt óvatosnak lenni, ha sokáig meg szeretnénk őrizni szemünk egészségét. Ha sok időt töltünk a szabadban mindenképpen viseljünk megfelelő UVA UVB sugarakat kiszűrő napszemüveget, erre hívja fel a figyelmet Dr. Szakonyi Éva székesfehérvári szemész szakorvos is.

Síelés, korcsolyázás, de akár egy hosszú hólapátolás közben a megfelelő meleg ruházat mellett a szemünkre is oda kell figyelnünk. Télen a szikrázó napsütés 80%-át visszaveri a hótakaró, az UV sugarakkal együtt. A szemünk ugyanúgy megéghet, mint a bőrünk, azonkívül az UV sugárzás kifejezetten káros a szemünknek – mondja a szakorvos. Téli napsütéskor pedig nemcsak fentről, de a visszaverődés miatt alulról is a szemünkbe jutnak a káros sugarak.

A téli napsütötte táj nemcsak szép, veszélyes is a szemünkre nézve. Fotó: Pixabay

Következmények

Súlyos szövődményeket okozhat az erős napsütés azoknál, akik sok időt töltenek a szabadban magas helyen, ritkább levegőn.

Az egyik ilyen elváltozás a photokeratitis, ami erős könnyezéssel vörös szemekkel jár. Ezt az állapotot nevezzük hóvakságnak. Síelőknél ezért is fontos a jó szemüveg, mert a szembe jutó fény optikai csalódást okoz, így nehezen tudjuk felmérni a távolságot és mélységet. A hóvakság a szaruhártya és az érhártya károsodása, ami hasonló a napégéséhez. Általában a sugárzásnak való kitettség után néhány órával jelentkezik.

A napszemüveg viselése különösen fontos a síelőknél. Fotó: Pixabay

Dr. Szakonyi Éva szakorvos azt tanácsolja, ha már megvan a baj frissítő cseppekkel (műkönny), A-vitamin olajjal, hűsítő nedves borogatással segíthetünk szemünkön és egy besötétített szoba is jót szokott tenni.

Súlyosabb esetben szürkehályog, melanoma, vagy maculadegeneráció (az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége) is kialakulhat.

Ezért nagy szerepe van egy jó UVA UVB sugarakat kiszűrő napszemüvegnek.

Illetve bármennyire is szép a táj, úgy tehet legtöbbet szeme egészségéért, ha csökkenti a szabadban töltött időt. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor mindenképpen vigyen magával napszemüveget.

Ha nem szeretné, hogy kint töltött idő alatt a keze lefagyjon olvassa el korábbi írásunkat a zselés kézmelegítők hasznosságáról és használatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában