Házi praktikák

2018.03.19. 09:00

Légtisztító növények a kiváló levegőért

Kutatás bizonyította, bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

Borsányi Bea, FMH

A dracéna tisztítja a levegőt, de egyben mérgező is

Fotó: Shutterstock

Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, triklóretilént és a benzolt. Ezek az otthonunkban levő műanyagokból, bútorokból és a tisztítószerekből válnak ki. A formaldehid koncentrációja télen még jobban feldúsulhat. A lakások légterében lévő kemikáliák eltávolításának egyik módja a szobanövények tartása. A szobák levegője általában jóval szennyezettebb, mint a kinti levegő, még akkor is, ha nagyvárosban lakunk.

Dracéna: vörös peremű levelekkel bíró, lassan növekvő virágos növény. Mivel mérgező, gyerekek, kisállatok mellé nem feltétlenül ajánlható.

A dracéna tisztítja a levegőt, de egyben mérgező is
Fotós: Shutterstock

Zöldike: gyönyörű szobanövény hosszú, fűszálszerű levelekkel, gyorsan nő. Érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartani, mivel ezek azok a helyek, ahol a legtöbb szénmonoxid képződik a háztartásban. Egy közepes méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 négyzetméteres szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát nagyjából 80 százalékkal csökkenti.

Aloe: könnyen kezelhető, napimádó kaktuszféle. Légtisztító hatásán túl a leveleiben található gél – szakszerű előkészítés után – sebekre vagy égési sérülésekre is használható.

Gerbera: gyönyörűen mutat a hálóban vagy a mosógép mellett, feltéve, hogy elég fény süt be az ablakon, mert nagyon fényigényes.

Anyósnyelv: sok háztartásban megtalálható szívósságának köszönhetően. Jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában