Országos vízvilágnapi díjátadó Székesfehérváron

2018.03.28. 09:00

Fiatal felnőttkorba lép a Duna Múzeum

Amint beszámoltunk róla, az országos vízvilágnapi pályázatok díjátadóját a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság székhelyén, Székesfehérváron rendezték meg a Hiemer Rendezvényközpontban. A pályázatok egyik mentora az esztergomi Duna Múzeum volt.

V. Varga József

Malmok, kutak, zsilipek – modellek segítségével. Az interaktivitás marad!

Fotó: Duna Múzeum

Március utolsó napján bezárja kapuit, és alkotói szabadságra megy a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – mondta el lapunknak Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója. A jelenleg még látogatható, immár 17. évét taposó állandó kiállítás érdemei elismerése mellett nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A zárvatartás azonban csak az állandó kiállítást érinti: a látványraktár továbbra is fogad látogatókat, illetve a múzeumpedagógiai foglakozások igénybevételére is lesz lehetőség, a keddi napok kivételével mindennap 10–16 között várják a régi-új érdeklődőket.

Malmok, kutak, zsilipek – modellek segítségével. Az interaktivitás marad!
Fotós: Duna Múzeum

Az új állandó kiállítás tervezése már a múlt évben elkezdődött, előreláthatólag 2019 tavaszán egy olyan múzeum várja majd az érdeklődőket, amely megtartja ugyan a régi kiállítás erényeit, de alkalmazkodva napjaink igényeihez, minden szempontból modern, látványos és szórakoztató kíván lenni. Az ezredforduló technikai színvonalát képviselő, jelenleg a Víz-Idő nevet viselő tárlat tematikai egységei új köntösben mutatkoznak be az átalakítást követően. Továbbra is elmélyedhetünk a magyar vízépítés, vízszabályozás és árvízvédelem történetében, megismerkedhetünk a vízellátás, a csatornázás kezdeteivel. Mindezek mellett azonban új témák is terítékre kerülnek, minden múltbéli „vizes” kérdésre választ ad az új kiállítás, legyen szó a szikvízkészítésről, az öntözésről, az úszásról vagy éppen a régi, vízhez kötődő mesterségekről. De az új kiállítás koncepciója a vízügyi szakmát érintő legjelentősebb környezeti kihívások, azon belül a klímaváltozás hatásainak és az azokra adott vízgazdálkodási, vízkárok elleni védelemre kiterjedő válaszoknak a bemutatására is kitér. A most lebontásra kerülő tárlat valamikor az egyik első, az interaktivitásra nagy hangsúlyt fektető kiállítás volt hazánkban. Ez a jövőben sem lesz másképp, számos kézzelfogható, a látogatót aktivitásra ösztönző elem fogja színesíteni a múzeum új kiállítását. És mindez a legkorszerűbb multimédiás eszközökkel, a mai múzeumi trendeknek megfelelő installációval, több korosztálynak szóló tartalommal – tette hozzá Szalkai Tímea.

Díjátadó: Szalkai Tímea igazgató és Horváth Miklós Csaba bizottsági elnök
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az országos vízvilágnapi pályázatok székesfehérvári díjátadóján mintegy nyolcvan óvodást, általános iskolást és középiskolást láttak vendégül az ország területéről a Hiemer-házban. A pályázatokat (csoportos és egyéni internetes vetélkedő, Gyalogolj a vízért!, Tervezz vizes közösségi teret!, óvodás rajzpályázat) a Duna Múzeum és az Országos Vízügyi Főigazgatóság hirdette meg és támogatta. A díjakat Horváth Miklós Csaba, a székesfehérvári közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese és Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója adta át.

Fejér megyei nyerteseknek is gratulálhattunk az ünnepségen. A Gyalogolj a vízért! pályázaton győztes Talentum Természetjáró Kört két diák képviselte, akiket osztályfőnökük, Sáriné Rádi Zsuzsa kísért el a jeles eseményre. Amint megtudtuk: a dicséret a székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola teljes, 27 fős 4. osztályát illeti. A nebulók a Csitáry-kúthoz zarándokoltak el télvíz idején, és a versenykiírásnak megfelelően, személyenként 6 liter vizet „táraztak be” a hátizsákokba, és gyalogoltak vissza velük iskolájukba. A feladatot írásban és fotókkal is dokumentálták.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a díjazottak fehérvári múzeumi programokon vettek részt három helyszínen: a Játékmúzeumban, a Patikamúzeumban és a Városi Múzeum néprajzi gyűjteményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában