Más is lehet a háttérben

2018.02.27. 12:00

A körömgomba jól kezelhető!

Ha csak a reklámokból indulunk ki, elég sokan küzdünk körömgombával. De biztos, hogy ez áll a köröm elváltozásának hátterében?

Borsányi Bea

Különböző gombák léteznek, így a fonalas, vagy a sarjadzó, amelyek a lábkörmünkön keletkezett mikrosérülésekben megtelepszenek és másodlagosan megfertőzik a körömlemezeket is. Kisebb sérülések kialakulhatnak valamilyen baleset – például belerúg valaki a küszöbbe – következtében, vagy okozhatja szűk, rosszul szellőző cipő, esetleg olyan lábbeli, amit sokat hordunk és nem tud rendesen kiszáradni a viselést követően.

Biztos gomba?

– Azok, akiknek rossz a lábában a keringés, netán cukorbetegek, különösen hajlamosak a gombás fertőzésekre – mondta Karaszi Margarita, a Fejér Megyei Szent György Oktató és Egyetemi Kórház bőrgyógyászatának osztályvezető főorvosa. – A körömgomba jelentkezhet kizárólag az egyik lábkörmön, de előfordulhat az is, hogy az összes körmöt érinti a fertőzés. Ám laikus számára nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy valóban gombás fertőzéstől szenved-e. Léteznek ugyanis olyan bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör, amelynek vannak körömtünetei is. Ezek ráadásul hasonlítanak a gombás fertőzésre, de valójában nem azok. Ugyanígy vannak bizonyos degeneratív köröm elváltozások – például vérszegénység, vagy súlyos szívproblémák következményeként –, amelyek szintén tűnhetnek gombás fertőzésnek, de ezeket sem gomba okozza – tudtuk meg a doktornőtől.

A gyógyszeres kezeléshez már előzetes orvosi és laborvizsgálat is szükséges Fotó: shutterstock

A kezelés módjai

Ha valakinek megváltozik a körme színe, megvastagszik a körömlemeze és kívülről befelé fokozódik az elváltozás, érdemes először megpróbálkozni a gyógyszertárakban kapható lokális gombaölő szerekkel. A bőrgyógyász szerint hatásosak lehetnek a recept nélkül kapható különféle gyógyszeres körömlakkok, mert ezek valóban tartalmaznak a gomba legyőzésére alkalmas hatóanyagot. Ha viszont az elváltozás nem reagál a kezelésre, vagy nem csak egy körmöt érint, érdemes bőrgyógyász szakemberhez fordulni. A gyógyszeres kezeléshez már szükséges előzetes orvosi és laborvizsgálat, mert a körömgomba ellenes szerek a májon keresztül bomlanak le és májkárosodást okozhatnak. Még fontosabb ez olyanok esetében, akik rendszeresen szednek egyéb gyógyszereket valamilyen más betegségre.

Fő a türelem

– Akár otthoni, akár gyógyszeres kezelésről legyen szó, türelmesnek kell lennünk. A gyógyulás a köröm ciklusához mért, meg kell várni, amíg teljesen lenő a köröm és kijön az új. Ez viszont hosszú folyamat, hiszen nyári időszakban nagyjából 2-3 millimétert nő egy hónap alatt. Télen ez még lassabban megy, akkor 1 milliméterrel lesz hosszabb ennyi idő alatt. Ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés és látható eredményt is érjünk el, 3-4 hónapos kezelés szükséges – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász.

Létezik már lézeres gombaeltávolítás is, bár Fejér megyében nem elérhető a beavatkozás és a főorvosnő szerint teljes hatékonysága eddig nem bizonyított. Vannak jó és kevésbé jó tapasztalatok ezzel kapcsolatban.

Mivel a körömgomba átterjedhet a többi körömre is, ezért fontost, hogy a beteg körmöt ne hanyagoljuk el, viszont ne felejtsük el a gombás köröm ápolása után fertőtleníteni az ollót, csipeszt, reszelőt, hogy azokkal ne vigyük tovább a fertőzést!

A körömgomba tünetei

Fonalasgomba esetén a körmök szabad széle felől indul a fertőzés, amely megvastagítja a körmöt, barázdálttá és sárgás-barnás színűvé teszi. Körömvágáskor, reszeléskor a megvastagodott köröm alól fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani. Sarjadzó gomba esetén a körömágy felől kezdődik a fájdalmas, gennyedző gyulladás. Cukorbetegek vagy keringési zavarokkal küzdők hajlamosak rá. Gombás fertőzés esetén a cipőt rendszeresen fertőtleníteni kell, ehhez használjunk gyógyszertárban kapható formaldehidet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában