Az étrend-kiegészítőkre is vonatkozik

2018.02.08. 11:30

Gyógyszert csak biztos helyről vásároljunk

Idén februárban életbe lépett egy, a biztonságot célzó étrend-kiegészítő program a hazai gyógyszertárakban. A szereplők állítják, náluk kizárólag olyan étrend-kiegészítők vásárolhatók, amelyek kockázatértékelése megtörtént, származási helye ismert.

Majer Tamás

Veszélyesek lehetnek az interneten vásárolt, ellenőrizetlen gyógyhatású szerek, készítmények

Fotó: Pesti Tamás

Egyre több patika kapcsolódik be a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) kezdeményezésébe. Az étrend-kiegészítőkre fókuszáló projekt szakmai tervezése már két éve megkezdődött.

Ismert, az étrend-kiegészítők forgalomba hozatala sokkal-sokkal, alighanem túlontúl is egyszerűbb, mint a gyógyszereké. Csak egy úgynevezett notifikációs eljárás végigvitele kell hozzá. Ez nem jelent többet, mint egy szimpla bejelentési kötelezettséget.

Az újonnan induló program célja, hogy a gyógyszertárakban kizárólag olyan étrend-kiegészítők legyenek vásárolhatók, amelyekre a gyártójuk és forgalmazójuk minőségi garanciát vállal, s amelyek biztonságos készítmények.

A bekapcsolódó gyógyszertárak egy matricát ragaszthatnak ki kirakatukra: ezen zöld körben egy fehér háromszög van, benne egy zöld „É„ betűvel.

Bérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke a programindító eseményen beszélt arról, hogy az utóbbi időkben az internet is beszerzési helyéve vált a gyógyhatású, egészségőrző készítményeknek. Az ott vásároltak azonban könnyen lehet, hogy ellenőrizetlen helyről származnak. A külföldi raktárokból Magyarországra, közvetlenül a lakossághoz kiszállított készítmények könnyen lehet, hogy nem felelnek meg a hazai normáknak, előírásoknak.

A MÉKISZ a program részeként elvégzi az étrend-kiegészítők kockázatértékelését, beazonosítja a gyártási helyet.

Schneider Attila, egy Székesfehérvár belvárosi patika szakgyógyszerésze lapunknak megerősítette, hogy az étrend-kiegészítőket valóban csak regisztrálni kell, s azok szinte bárhol megvásárolhatók. Ők csak gyógyszer nagykereskedésektől rendelnek ilyen készítményeket.

Veszélyesek lehetnek az interneten vásárolt, ellenőrizetlen gyógyhatású szerek, készítmények
Fotós: Pesti Tamás

Szavaiból kiderült, a névtelen és laikus internetes felhasználók javaslatai nyomán beszerzett és beszedett készítmények, étrend-kiegészítők veszélyesek lehetnek.

Hauki Henriette egy bioboltban dolgozik a megyeszékhelyen. A náluk vásárolható gyógynövények, vitaminok kiállták az OGYÉI próbáját. Egyébként úgy véli, csak kevés olyan gyógynövényük van, amely rendelkezik valamilyen mellékhatással.

A vásárlóikkal való személyes kapcsolat különösen fontos. Például potencianövelő eladása esetén felhívja a figyelmet arra, hogy a szer nem egyeztethető össze a magas vérnyomásra szedett gyógyszerekkel. Nemrég egy kismamát beszélt le egy vértisztító hatású készítményről.

Levélben megkerestünk egy országos drogériát is.

– Üzleteinkben gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket, gyógyászati célra szánt tápszereket, étrend-kiegészítőket, vitaminokat értékesíthetünk. Továbbá a külön engedéllyel rendelkező üzleteinkben gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek is kaphatók. Csakis OGYÉI engedéllyel rendelkező termékeket forgalmazunk, a vásárlók teljes biztonsággal vásárolhatnak a drogéria kínálatából – adott tájékoztatást a Drogerie Markt központja.

A drogéria üzleteikben tíz éve kaphatók recept nélküli gyógyszerek. 2015 tavaszától egy teljesen új eladási folyamat segíti a biztonságot: a gyógyszerszekrények kikerültek a boltokból, a vásárlók akasztókról tudják kiválasztani a keresett gyógyszer laminált lapját, majd pedig ezekkel a mintakártyákkal vehetik át magát a termékeket a gyógyszerkiadó pénztáraknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában