Ez a hús a legzsírosabb

2018.02.26. 20:00

Az ajánlottnál két és félszer több disznóhúst fogyaszt a magyar ember

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon. Egy emberre vetítve 25 kg körüli az éves fogyasztás, ami két és félszer több az ajánlottnál.

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

Dietetikusok hetente csak kétszer, alkalmanként 10-15 dekagramm mennyiségben javasolják a sertéshúst. Hogy miért? A kérdésre Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus válaszolt.A húsokat két csoportba soroljuk: fehér húsok – a szárnyasok– és vörös húsok, ide tartozik többek között a disznó és a marha. A fehér húsok rostozata lazább, könnyebben emészthetők, gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren. A zsír a szöveteken kívül rakódik le, ezért eltávolítható elkészítés előtt. Ezzel szemben a sertés legnagyobb része zsíros, a zsír a szövetek közé épül be, vagyis nem tudjuk eltávolítani. A sertésben nyolcszor több zsír van, mint a csirkében.

– A sertéshúsfogyasztásnak is van előnye, hiszen B12-tartalma fontos tápanyag. Ám a mennyiségre oda kell figyelni. Ha betartanánk az ajánlott mennyiséget, nem lenne probléma. A napi energiabevitelnek 50%-ban szénhidrátból, 30%-ban zsírból és 20%-ban fehérjéből kellene állnia. A magyar ember azonban hajlamos ennek többszörösét „bekapni” egyetlen étkezés alkalmával. Ráadásul, akik nem szeretik a halat vagy a szárnyast, azoknak az étrendjében biztosan sokkal több sertés szerepel az ajánlottnál – mondta a dietetikus.

Egyetlen étkezés alkalmával az ajánlott mennyiség többszörösét esszük meg Fotó: Shutterstock

Milyen betegségek forrása lehet a túlzott disznóhúsfogyasztás? Lassan emésztődik, nagyjából 72 óra alatt jut végig az emésztőrendszeren, és eközben toxikus anyagok is keletkeznek, amelyek problémát okozhatnak. Bélbetegeknek ezért nem ajánlják a fogyasztását. Magas a koleszterintartalma, és tele van telített zsírsavakkal. Ezek pedig nagy szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A túlzott sertéshúsfogyasztás olyan következményekkel is járhat, mint a túlsúly, a bélproblémák vagy az emésztési gondok. Újabb érvek amellett, hogy odafigyeljünk az étkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában