Ha ép a lélek, ép a test is

2018.01.23. 15:30

Nemcsak a gyógyszer, a lelki tényezők is fontosak a gyógyulásban

Darnói Tibor idegsebész, háziorvos izgalmas előadást tartott a múlt héten a Szent István Művelődési Házban.

Borsányi Bea

Már a cím is sokat ígérő volt: A tudatos gyógyulás kulcsa. Minden bizonnyal sok embert érintő kérdés a mai modernnek nevezett világban, amikor nemcsak egy bizonyos kor felett, de bizony jóval fiatalabban is szembe kell nézni számos betegséggel, közöttük olyan úgynevezett civilizációs betegségekkel, amelyek megnehezítik mindennapjainkat és rontják életminőségünket.

Az elmúlt időszak kutatásai bizonyították, van ok-okozati összefüggés a lelki állapot és az egészség között.

A gyógyszerek ma már csodákra képesek, ám az is tény, hogy olyan krónikus betegségeket, mint például az elsődleges hipertónia, az autoimmun betegségek vagy éppen az irritábilis bél szindróma – amelyek mögött nincsenek szervi elváltozások -, nem lehet gyógyszerrel gyógyítani, csak a tüneteit kezelni. Ezekben az esetekben jogos a kérdés: mitől beteg valaki, ha nincs semmi baja? Darnói Tibor rámutatott, hogy ezek a betegségek egy folyamat következményeként alakulnak ki, vagyis a gyógyuláshoz a gyökérproblémát kell megtalálni. Szinte biztos, hogy ez a háttérben meghúzódó valamilyen gondolati, érzelmi zavar.

Darnói Tibor rámutatott: a tudatos jelenlét sokat segít a gyógyulásban Fotó: Pesti Tamás

A tudatos gyógyuláshoz magunknak is tudatossá kell válnunk és meg kell tanulnunk másként élni. A pszichológia egyik slágertémája ma a tudatos jelenlét. Kimutatták, hogy életünk csupán 1-2 százalékában vagyunk tudatosak, viszont kutatásokból kiderült, hogy a tudatos jelenlét alkalmas a visszatérő depresszió kezelésére, csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, fokozza az aktivitást és a vitalitást. Ez már fél gyógyulás.

Fontos a pozitív gondolkodás is, mert a gondolatnak teremtőereje van, a negatív gondolatokkal pedig akár genetikai szintig képesek vagyunk befolyásolni egészségünket. Minden érzelem és gondolat akarattól függetlenül befolyásolja a fizikai test működését, és ha felborítjuk a vegetatív idegrendszer egyensúlyát, amelyben túlsúlyba kerül a szimpatikus idegrendszer – ez felel a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért, mozgósítja az egész rendszerünket – nem tud a szervezet regenerálódni, és ez hosszú távon sok baj forrása lehet.

Mi tehát a gyógyulás kulcsa röviden?

Szükség esetén gyógyszerek szedése a szövődmények kivédésére, a tudatos jelenlét elsajátítása, a lelki egyensúly helyreállítása és a rendszeres mozgás.

Ez utóbbi csökkenti számos betegség kialakulásának kockázatát. Nem kell feltétlenül megterhelő fizikai edzéseket végeznünk, a napi gyaloglás is tökéletes. A hangsúly a rendszerességen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában