Mindenkinek egyéni

2018.01.16. 10:00

A láb izzadása normális jelenség, de a cipőre figyeljünk!

A téli időszak a vastag zoknik, a bundás cipők és csizmák ideje, amibe bizony könnyen beleizzad a lábunk. Vajon tényleg a meleg az oka ennek?

Borsányi Bea

dhdh

– Az, hogy kinek mennyire izzad a lába, pszichoszomatikus okokra és genetikailag örökölt hajlamra vezethető vissza. Van akinek jobban, van akinek kevésbé izzad a lába. A melegebb, nehezebben szellőző cipőben télen jobban észleljük ezt, mint nyáron a papucsban, szandálban. A műbőr cipő és a műszálas zokni csak tovább ront a helyzeten. A láb izzadása nem cipő függvénye – magyarázta Karaszi Margarita, bőrgyógyász.

A jelenség természetes, nem fertőzés okozza. Ez fordítva történik: az izzadás következményeként alakulhat ki másodlagos gombafertőzés a lábujjak között és a lábfejen. Ez azonban csak abban az esetben fenyeget, ha valamilyen oknál fogva nem tudja az ember az alapvető higiéniai követelményeknek megfelelően hosszabb ideig tisztítani a lábát. Szélsőséges esetben akár orbánc is kialakulhat.

– A pszichoszomatikus ok lehet szorongás vagy stressz. Ilyenkor általában az emberek többségének izzad a tenyere, de nem csak a tenyere, hanem a talpa is. Akinek jobban izzad a tenyere, annak általában jobban izzad a talpa is – mondta el a szakember, aki hozzátette: – A megelőzés több módon történhet. Kerüljük a műbőrt, a műanyagot, a műszálat. Szellőztessük gyakrabban a cipőnket, ne mindennap ugyanazt a lábbelit hordjuk, hogy legyen ideje a kiszáradni, kiszellőzni. Ezen felül gyógyszertárban ma már kaphatók nagyon jó izzadásgátló folyadékok, dezodorok, hintőporok., amiket javasolt használni azoknak, akiknek izzadékonyabb a lába.

A cipő milyensége – ha már a láb egészségénél tartunk – szintén fontos kérdés, hiszen a rossz cipő sok bajt okozhat. Ha szűk a cipő, akkor mechanikus dörzsölésnek van kitéve a lábunk és ha ezen felül még sok időt is töltünk a nyirkos hidegben odakint, akár fagyásos sérüléseket is szenvedhetünk. Ha valaki idős és rossz a keringése, jobban ki van téve a fagyás veszélyeinek. A szűk cipőben a nyomásnak kitett területeken úgynevezett trofikus fekélyek is keletkezhetnek. Főként a cukorbetegeknek kell arra odafigyelniük, hogy mindig kényelmes, bő lábbelit hordjanak. Figyelembe kell venni azt is, hogy idős korban délutánra, estére jobban megdagadnak a lábak, így az eleve szűk cipő gondot okozhat.

Ne hordjuk minden nap ugyanazt a cipőt, hogy legyen ideje kiszellőzni fotó: Shutterstock

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a láb izzadásának problémájával nagyon kevesen fordulnak szakemberhez. Annál többen a szövődményeivel: bőr-, és körömgombával, orbánccal, repedezett, kiszáradt bőrrel. Hangsúlyoznám azonban, hogy ezek főként olyan extrém helyzetekben alakulnak ki, amikor hosszabb ideig nincs lehetőség tisztálkodni. Normál esetben a láb izzadása nem okoz semmilyen problémát azon a kellemetlenségen kívül, hogy mondjuk esténként az ember lába nem virágillatú. A láb izzadása ugyanannyira normális jelenség, mint a hónalj, vagy a fejbőr izzadása – fogalmazta meg a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában