Ételed az életed

2017.12.01. 11:00

Hetesi Zsolt: Élhetőbb, fenntartható világot teremtsünk!

Ételed az életed! címmel Hetesi Zsolt fizikus, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezetője tartott előadást szombaton a településen, a községháza tanácstermében.

V. Varga József

Hetesi Zsolt

Hetesi Zsolt fizikus, a Pécsi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezetője előadása kiindulópontját az embert körülvevő természet és a termőföld (mint az egészséges élelmiszer előállítási forrása) védelmének jelentőségében határozta meg.

Amint a földdel bánunk, úgy lát el bennünket

Amint a földdel bánunk, az úgy lát el bennünket egészséges vagy éppen vegyszerekkel teli terményekkel.

Az ismert szakember a Magyar Rákellenes Liga sárszentágotai alapszervezetének meghívására látogatott el a kis Fejér megyei faluba. Szent Ágota zarándokhelye az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult betegeknek. Az egész évben látogatható emlékhelyet négy éve avatták – mondta el lapunknak Siák Gáborné Nóra helytörténeti kutató, a rákellenes alapszervezet helyi elnöke.

Egyre nagyobb területek váltak, válnak sivatagossá

Az egykoron hagyományos paraszti tudással és módszerekkel művelt termőterületek arculata mára jelentősen megváltozott – emelte ki az előadó. Az ideális természeti és termelési egyensúly az erdők túlsúlyát kívánta a szántóföldekkel szemben. Azután később a szántóföldi területek növelése érdekében kivágott erdősávok és gyümölcsösök miatt egyre nagyobb területek váltak, válnak sivatagossá, szikesednek el.

A nemzetközi vizsgálatok adatai jól mutatják, hogy az állattartás csökkenése következtében egyre kevesebb szerves trágya került, kerül a termőterületekre, melyek magukkal hozták, hogy csökkent az itt termesztett növények tápanyag tartalma.

Hetesi szólt a saját településén létrehozott szociális szövetkezet termelési tapasztalatairól is, melyben a hagyományos paraszti gazdálkodás módszereit alkalmazva, és a természeti környezet működését figyelemben tartva tevékenykednek.

A hallgatóság megfontolásra érdemes gondolatokkal ismerkedett meg mind az élelmiszervásárlási, mind pedig az étkezési szokásaink megváltoztatása tekintetében.

Hetesi Zsolt 2005 óta foglalkozik környezeti-energetikai és fenntarthatósági kutatásokkal Fotó: FFEK

Aggodalmaink: Érted pörölök, nem ellened!

Hetesi Zsolt 2003-ban szerzett diplomát fizika-csillagászat szakon, majd 2008-ban doktorált részecskefizikából és csillagászatból. Kutatásai során Földünk véges erőforrásaira, nyersanyagaira és azokra a jövőbeli lehetséges forgatókönyvekre hívja fel a figyelmet, amelyek szerint a kőolajkitermelés-csúcs (peak-oil) után energiaválság következik be az egész világon, ami hovatovább globális válságot, majd a modern civilizáció bukását okozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában