Amikor gondolni kell a cukorra

2017.11.21. 10:00

A női hormonháztartás változása befolyásoló tényező a diabétesz kialakulásánál

Az idei évben a diabétesz világnapja kapcsán a nők érintettségéről esett a legtöbb szó. De vajon miért pont ők? A leplet Balsay Miklós diabetológus főorvos rántja le a titokról.

S. Töttő Rita

A cukorbeteg vagy arra hajlamos kismamáknak diéta ajánlott Fotó: shutterstock

Férfiakat, nőket egyaránt érint a cukorbetegség, ám van egy fontos különbség a két csoport között: a nők hormonális változásai miatt számos speciális kérdést vet fel a diabétesz – árulja el kérdésünkre Balsay Miklós, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház diabetológus főorvosa.

Ilyen például a menstruáció, amikor a hormonok cikluson belüli változása befolyással van a vércukor értékekre. Ennek következtében egyes esetekben menzesz előtti napokban megemelkedhet a vércukorszint, a ciklus félidejében a peteérés körül pedig csökkennek a vércukor értékek. Az erre érzékenyebb hölgyek esetében ezekben a napokban akár az inzulin adagok módosítására is szükség lehet.

Fogamzás

Következő probléma a fogamzás. Magas vércukor értékek rontják a teherbe esés esélyét. Azoknak a hölgyeknek, akik 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, és gyermeket szeretnének, még a fogamzás előtt biztosítani kell a megfelelő anyagcsere állapotot, ami nemcsak a fogamzáshoz, de a terhesség szövődménymentes kihordásához is szükséges.

Terhesség

A következő kihívás a terhesség. A terhesség alatt a méhlepény által termelt hormonok rontják az inzulin hatékonyságát. Ezért van az, hogy akik már terhesség előtt is cukorbetegségben szenvedtek, anyagcsere állapotuk romolhat. Ez a terhességi vércukor emelkedések kisebb hányadát jelenti. Nagyobb részben – mintegy 80-90 százalékban – a cukorbetegség a terhesség ideje alatt jelentkezik, őket hívjuk gesztációs diabeteszesnek.

Erre nagyobb esélye van azoknak a kismamáknak; akik túlsúllyal rendelkeznek, 35 év felettiek, családjukban gyakori a 2. típusú cukorbetegség, korábbi terhességek során vetélés vagy nagyobb születési súlyú gyermek fordult elő. A terhesség alatti vércukor emelkedés a babára és az anyára nézve egyaránt kockázatot jelent. A babára nézve megnő a vetélés és a fejlődési rendellenességek, illetve a túl nagy születési súly veszélye. Az anyánál pedig a toxémia kialakulására (magasvérnyomás, ödéma és fehérjevizelés együttese), nagyobb fertőzésveszélyre, gyakoribb császármetszésre, az érszövődmények romlására lehet számítani – ha nem megfelelően kezelt a cukorbetegsége.– Örömmel mondhatom azonban, hogy amennyiben a terhesség alatti vércukor beállítás megfelelő, a fenti szövődmények elkerülhetőek – hangsúlyozza a főorvos, aki szerint épp ezen okból kifolyólag minden kismamát szűrnek gesztációs diabeteszre, akiknél pedig kiderül a baj, idejében megkezdik a diétát vagy inzulinkezelést.

A cukorbeteg vagy arra hajlamos kismamáknak diéta ajánlott Fotó: shutterstock

Tapasztalatok

Országosan a terhességek 3-7 százalékában észlelhető valamelyik diabetesz forma. Mintegy 2-3 ezerre tehető a terhességi cukorbetegségben érintett kismamák száma, és két-háromszázan vannak olyanok, akiknél a diabétesz már a fogamzás előtt is jelen volt. Minden 7. terhességben jelentkezik cukor anyagcsere zavar.

Az előszoba

A statisztikák azt mutatják, hogy a gesztációs diabétesz a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Hiába szűnik meg a betegség szülés után, azoknak a kismamáknak a fele, akiknél terhesség idején cukorbetegséget diagnosztizálnak, 5-10 éven belül 2. típusú diabéteszes lesz.Mit tehet a kismama?Mit tehet a kismama, ha szeretné megőrizni saját és gyermeke egészségét? – vetődik fel a kérdés. Balsay főorvos így véli: – Elsősorban részt vesz alap esetben a terhesség 24.-26. hetén vércukor terheléssel történő szűrésen. A magasabb kockázatúak esetében pedig a 16.-18., illetve a 30.-32. héten is történik vércukor terheléses szűrés. Emellett betartja az étrendi előírásokat, részt vesz a gondozásban, majd szülés után nem felejt el visszajönni a cukorterheléses vizsgálatra.

A túlsúly

Itt is fontos kérdés a túlsúly. Mint ahogy már említettük, a terhesség alatti diabétesz előállapota a 2-es diabétesznek, és mindkettőnek előállapota a túlsúly.– Vagyis minden hölgy megteheti, hogy már a várandósságot megelőzően is az ideális súly felé törekszik – emeli ki a szakember. Ha terhesség alatt is csak a szükséges súlynövekedés történik meg, illetve utána sem kerül be a kismama a túlsúlyos kategóriába, már sokat tett azért, hogy megelőzze a bajt. És persze az egészséges étrend és a mozgás az, ami ebben még fontos tényező – tudjuk még meg.

Nincs tabletta

A cukorbetegség tablettás kezelése terhesség idején hazánkban nem javasolt, ugyanis nem állnak rendelkezésre elegendő számú adatok a magzati hatásáról. Az inzulintól azonban nem kell tartani, hiszen arról tudjuk, hogy természetes anyag.

A székesfehérvári főorvos tapasztalata szerint azonban az esetek 90 százalékában nincs szükség inzulinra, mert diétával is jól karban tartható a probléma. S ahol így van, ott a babavárás idején sem nagyobb a kockázat a már említett problémák tekintetében, mint egy egészséges kismamánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában