Mozgás

2017.10.18. 12:00

Aktív kismamák, aktív babák – Szőke Marianna fehérvári gyógytornásszal beszélgettünk

SZÉKESFEHÉRVÁR A várandósság alatti életmód komolyan befolyásolja az anya és a születendő gyermeke egészségét -hangsúlyozza Szőke Marianna, fehérvári gyógytornász. Azt is elárulta, miért.

S. Töttő Rita

Szőke Marianna csatlakozott az aktív mama - aktív baba programhoz

Fotó: Nagy Norbert

Szőke Marianna gyógytornász, Mckenzie terapeuta, Intim torna tréner a Magyar Gyógytornász Társaság Országos kezdeményezéséhez csatlakozva tartott bemutatót szombaton az érdeklődőknek a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Az Aktív mama – aktív baba program segítségével próbálják felhívni a gyógytornászok a kismamák és a várandósságra készülők figyelmét a másállapot alatti mozgás, a kismamatorna jelentőségére, fontosságára.

Sokan nem is gondolnák, hogy a várandósság alatti életmód komolyan befolyásolja az anya és a születendő gyermeke egészségét – hangsúlyozza Marianna, aki elárulja: a várandós nő szervezetében olyan élettani – főként hormonális változások zajlanak, melyek miatt fellazulnak a kötőszövetek, nagyobb eséllyel borul fel a szénhidrát anyagcsere, növekedik a vízvisszatartás, és nő a testzsírszázalék. A kelleténél nagyobb lehet a testsúlynövekedés, gyakoribb az ízületi fájdalom, a vérnyomás emelkedés – számos olyan tünet, melyet a kismamák jól ismernek.

Szőke Marianna csatlakozott az aktív mama – aktív baba programhoz
Fotós: Nagy Norbert

- A várandósság alatti fizikai aktivitás kedvezően hat a várandós anya szervezetére, segíti a lepényi keringést, segíti a szülésre való felkészülést – mutat rá a fehérvári szakember, ahogy arra is: az aktív anyukák fizikailag jobban bírják a szülést, szülés után pedig gyorsabb a regeneráció. A rendszeres, moderált fizikai aktivitás kedvezően hat az inzulintermelésre, vércukoregyensúlyra, csökkenti a testsúlynövekedés esélyét, és az elhízás illetve a hipertónia anyai és magzati szövődményeit, a császármetszés esélyét, a gátsérüléseket, az inkontinenciát és a szív és érrendszeri szövődményeket.

De kezdjük az elején: mindig nagy szenzáció egy új családtag érkezése, a háttérben pedig dolgozni kezdenek a hormonok is.

- A kialakuló endokrin káosz többek közt ortopédiai megbetegedések kialakulásához is vezethet. Az általános kötőszöveti lazaság ízületi instabilitást, a jelentős testsúlygyarapodás pedig túlterhelést eredményez. E két rendellenesség a legtöbb ízületünk számára igen kedvezőtlen feltételeket biztosít – mondja Marianna, hozzátéve, hogy a terhesség alatti méret- és súlynövekedés elkerülhetetlen és egyben kívánatos is a születendő baba egészséges fejlődéséhez. A gyógytornász azonban hangsúlyozza: – A testünk bámulatos módon képes alkalmazkodni, csak meg kell adnunk az esélyt és egy kis segítséget, hogy terhességünk ne az ízületi- és derékfájás miatt váljon emlékezetessé.

Számos kellemetlen probléma merülhet fel a várandósság ideje alatt, amelyek olyanok, akár a figyelmeztető jelek. Ezek egy részében segíthetnek a gyógytornászok által is javasolt mozgásformák. A kismamatornák mind azokat a gyakorlatokat tartalmazzák, amelyekkel ezek a panaszok enyhíthetők, megelőzhetők. Marianna hozzáteszi: a 12. hét után, amennyiben a nőgyógyász javasolja, elkezdhetők a gyakorlatok.

 

AMIT A KISMAMÁNAK KERÜLNIE KELL!

Ezeket nem javasolja a szakember:

Kábítószer

Dohányzás

Alkohol: néha 0,5-1 deciliternyi vörösbor megengedett

Gyorséttermek kalóriadús, de tápanyagszegény, tartósítószeres ételei

Energiaitalok: az ébrenléti állapotot fokozzák, amitől a baba intenzív mozgású lehet, a mamának pedig a felfokozott állapot miatt begörcsölhet a hasa (vetélés kockázata)

Ne terheld túl magad, kerüld az anaerob, oxigénhiányos mozgásokat! És az extrém sportokat ahol nagy a sérülés veszélye (ugrálás, lovaglás stb.) hanyagold!

A szaunát csak orvosi konzultáció után, csak rövid időre és felügyelettel

A napfény fontos és betartva a napozási szabályt (11-15-ig nem) a szolárium felesleges

Wellness fürdők: csak orvosi konzultáció után, mert begörcsölhet a has a meleg vízben

Fogyókúrák, léböjt: felejtsd el! Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag ételeket, és mozogj, ne nassolj. Ha édességet kívánsz, inkább egyél meg egy kocka csokit vagy egészséges sütit.

Vegyszereket kerüld!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában