Csináld magad kozmetikum

2017.10.11. 09:00

Egyre népszerűbbek a saját kézzel, házilag készített szépség- és egészségápoló szerek

Ajakápoló, hajpakolás, szakállolaj. Otthon, saját kezűleg is könnyen elkészíthetünk egy sor jótékony hatású kozmetikai szert. Akár kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával.

Majer Tamás

Egy jó ajakápoló a széltől és napsugárzás káros hatásaitól is óv, s az ajkak kicserepedése ellen is remek szolgálatot tesz

Fotó: Pesti Tamás

Az ajakápoló vagy ajakír fő összetevője lehet a sheavaj vagy kakaóvaj. Mindkettő kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A hidratáló sheavaj segít megőrizni bőrünk nedvességtartalmát, rugalmasságát. Fényvédő faktorral is bír, óv a káros UV-sugaraktól. A kirepedezett bőr regenerálódását is előmozdítja.

A krémszínű sheavajat a Nyugat- és Közép-Afrikában honos karitéfa diójából nyerik. Gazdag E-vitaminban, ekképpen antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A csokoládé alapanyaga, a kakaóvaj szintén véd a napfénytől, használatával a bőr öregedése ellen is sokat tehetünk. Gyorsan felszívódik a bőrbe, hiszen az emberi testhőmérsékleten olvad, úgyhogy nem árt, ha használaton kívül hűvös helyen tároljuk.

Egy jó ajakápoló a széltől és napsugárzás káros hatásaitól is óv, s az ajkak kicserepedése ellen is remek szolgálatot tesz
Fotós: Pesti Tamás

A választott vajat méhviasz hozzáadásával dúsíthatjuk, hogy ajkaink kicserepesedésének is elébe menjünk. Az így kapott viszonylag szilárd anyagot növényi olajjal érdemes lazítani. A vitaminoktól igen sűrű avokádó és a fertőtlenítő hatású szőlőmagolaj egyaránt jó választás. Ha illatos ajakápoló a vágyunk, egy-két csepp – nem több! – illóolajjal locsoljuk meg a készítményt.

A hozzávalók beszerzése után pikk-pakk elkészíthetjük az ajakápolót. Tegyünk a tűzhelyre egy fazék vizet! Csak a gőzre lesz szükségünk. Egy tálkában óvatosan keverjük össze az alapanyagokat, s tartsuk a fazék, illetve a gőz fölé addig, amíg folyékony nem lesz. Kis tégelybe vagy henger alakú tokba is folyathatjuk a forró krémet. Három-négy óra alatt meg is szilárdul. Mivel nem tettünk bele semmi tartósítószert, ezért egy-két hónapig használhatjuk csak fel.

Hajpakolásra is tudunk egy tuti receptet: 30-30 milliliter jojoba-, kókusz- és argánolaj és 10 milliliter olívaolaj kell hozzá. Egy kis fiolában összeöntve, összerázva szervesülnek eggyé. Használata során egyenletesen vigyük fel a kencét a fejbőrtől kezdve, a hajvégeknél befejezve. Két-három óra, de akár egy teljes éjszaka idejére is nyugodtan rajta hagyhatjuk. A használat után zsíros hajra optimalizált samponnal ajánlott hajat mosni. Ápoltabb és egészségesebb lesz az olajoktól a haj, sőt serkentik annak növekedését is.

Kifejezetten férfiaknak való tippünk is akad: csináld magad szakállolaj! A rendszeres használata gátolja az arcszőrzet alatti bőr kipirosodását, kiszáradását. A szőlőmag, a jojoba- és az argánolaj itt is beválik. Ezek alkothatják a szakállolaj javát. Összetevőnként 30-40 milliliter mellé 2-4 csepp rozmaringból, levendulából, illetve kakukkfűből és citromból nyert illóolajat is adhatunk – ízlés szerint. Egy másik receptúra a B-vitamin-forrás mandulaolajra esküszik. 50 milliliter mandulaolaj mellé ugyanennyi argánolaj dukál, mindezt 8-10 csepp borsmenta illóolajjal illatosíthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában