érvényes okmányokkal

2020.11.11. 14:00

A polgárdi Tamara és Elvira egy pár! – Megkötötték az első transznemű házasságot Magyarországon

Transznemű pár házasodott össze Polgárdiban – adta hírül a Reuters brit hírügynökség. Az értesülés így leírva értelmezhetetlen, hiszen a törvény értelmében mindez nem lehetséges.

FMH

Képünkön nem az ifjú pár, Angyal Elvira Margarita és Csillag Tamara Szilvia látható

Forrás: shutterstock

Hazánkban az alaptörvény és a polgári törvénykönyv értelmében házasságot csak egy nő és egy férfi köthet; az azonos nemű párok együttélését élettársi kapcsolatnak ismeri el. Az idén májusban elfogadott vonatkozó törvény pedig azt mondja ki: az anyakönyvben rögzített születési nem nem változtatható meg.

Hogyan lehetséges, hogy egy transznemű pár mégis polgári házasságot kössön? A közzétett videófelvétel tanúsága szerint méghozzá két nő? Nos, az érvényes okmányaik alapján egyértelmű. Egyikőjük személyi száma 1-essel, a másikuké 2-essel kezdődik.

Csillag Tamara Szilvia férfiként van jelölve a személyi igazolványában, míg Angyal Elvira Margarita már korábban kérte nemének nővé változtatását. Tehát feketén-fehéren a létrejött frigy törvényes. Fehéren (hiszen mindketten fehér menyasszonyi ruhát öltöttek) kicsit más…

„Valóra vált az álmunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy hivatalos pecsétet kaptunk a kapcsolatunkra” – nyilatkozta Angyal Elvira Margarita a hírügynökségnek. Csillag Tamara Szilviával kapcsolatosan lapunk megtudta, hogy 2018-ban elnyerte a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. Klopfstein-László Bálint kisjátékfilmjében Tamara egy transznemű karaktert alakított. A friss házasoknak összesen hét gyerekük van, mert férfiként is családban éltek. A hét gyerek közül egyedül Elvira fia, Patrik jelent meg az esküvőn…

Képünkön nem az ifjú pár, Angyal Elvira Margarita és Csillag Tamara Szilvia látható
Fotó: shutterstock

A házasságkötést az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szerinti előzetes eljárás előzte meg. Miután a házassági szándékot – az elektronikus anyakönyvi rendszer és a személyi okmányok alapján, csatolva az egyéb szükséges okiratokat – egy férfi és egy nő jelentette be, a házasságkötésnek törvényes akadálya nem volt, így azt november 6-ra kitűzték – válaszolta kedden a Fejér Megyei Hírlap érdek­lődésére Nyikos László polgármester.

Az anyakönyvvezetőnek tör­vényes lehetősége nem volt a házasságkötés megtagadására, miután a házasulandók valamennyi, a törvényben előírt szükséges közokiratot bemutatták. A házasságkötésre azért kerülhetett sor, mert az egyik fél neme a születési anyakönyvi kivonata szerint férfi, a másik félé pedig nő, mivel a születési nem megváltoztatása a 2020. évi XXX. törvény 33. § (1) bekezdésének hatálybalépése előtt még lehetséges volt.

– Úgy gondolom, hogy közösségünkben mindenki kialakította magában a véleményét az üggyel kapcsolatban, ahogy azt gyakorló keresztényként én is megtettem – mondta a városvezető. – Az általam képviselt értékrend alapján a Szentírás ide vonatkozó szakaszát vallom irányadónak, miszerint Isten „férfinak és nőnek teremtette őket, megáldotta, s azon a napon, amelyen alkotta, embernek nevezte őket.”

– Egyúttal választott vezetőként úgy gondolom: egy demokratikusan működő országban egyéni véleményünk nem írhatja felül a törvény szövegét, mert ha ez gyakorlattá válna, az beláthatatlan következményeket vonna maga után. Szomorúan tapasztalom, hogy ezt a házasságkötést és annak körülményeit a liberális média még nemzetközi szinten is arra használja fel, hogy hiteltelenítsék országunkat, holott pont a törvényes rend tette lehetővé azt, hogy ez az esemény megrendezhető lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!