kaszkadőréletről

2017.10.04. 13:24

Élet a halálugráson túl – a kaszkadőrre számítanak Hollywoodban

Van élet a halálugrás után – egyértelműen látszik ez abból, ahogy Piroch Gábor hatvanon túl is aktívan „szakmázik”. A kaszkadőréletet ugyanis nem lehet abbahagyni egyik napról a másikra – legfeljebb átáll az ember a másik oldalra. Gábor is így tett, aki arról mesélt, mit csinál valójában egy akciórendező.

S. Töttő Rita

Piroch Gábor kaszkadőr negyvenéves nemzetközi tapasztalattal a háta mögött már elmondhatja magáról: a világ minden táján dolgozott kaszkadőrként, illetve koordinátorként. Bevette Hollywoodot is: olyan rendezők keze alatt dolgozott, mint Woody Allen, James Cameron vagy Steven Spielberg, s olyan filmek készítésében vett részt, mint a Titanic, a Terminator vagy a Transfomers. Számos díjjal, jelöléssel jutalmazták munkáját, amelyet a mai napig űz, ám mára, hatvannégy éves korára átállt a másik oldalra.

Akciórendezőként érkezett Székesfehérvárra is, ahol több alkalommal fel fog tűnni az elkövetkezendő hónapokban. Izgalmas show-műsor kerül ugyanis színpadra az Arév Sportcsarnokban decemberben, amelynek fő vonulata a filmek világa. Olyan filmzenék kell hogy megihlessék színpadra tervezett show-ját, mint a Vissza a jövőbe, a Titanic, a Flashdance vagy a Rocky 3 és a Star Wars. Az ismert hollywoodi kaszkadőr tehát ez irányban folytatja karrierjét.

Fotó: A szerző

– Visszavonulásom előtt, aktív kaszkadőrként is voltam már akciórendező – árulja el, ahogy azt is: ez konkrétan azt jelenti, hogy például egy olyan színpadi show-ban, mint a fehérvári, a meghatározott zenékre kell akciójeleneteket koreografálni.

– Ezeket a dalokat mindenki ismeri, ezekhez kell aláfestésként izgalmas, látványos jeleneteket társítani. Akciórendezőként az a dolgom, hogy megtaláljam az egyensúlyt a pirotechnika, a fényeffektek, a tűz elemei, valamint most éppen a zene között, természetesen maximális biztonsági keretek között – mondja Gábor, hozzátéve: tehát nem csak filmekben dolgozik.

Egy akciórendező számára sok érdekes feladat kibontható egy show-ban is:

– A színpadi akciókban is van rizikó, hiszen égő ember, levegőben dolgozó artista, motorkerékpáros jelenhet meg, mint ahogy ezen gondolkodom a fehérvári műsorban is. A dolgom, hogy minden eshetőségre felkészüljek, betartsuk a szabályokat, hogy senkinek ne eshessen baja. De elég nagy legyen a kockázat ahhoz, hogy izgalmas legyen a kaszkadőröknek is.

Évtizedek óta egy társasággal dolgozik Gábor:

– Húsz éve ezek a srácok még a tanítványaim voltak, ma pedig már ők is kaszkadőr szakértők. Viszont ők még dolgoznak aktívan. Folyamatosan érkezik egyébként az utánpótlás, s azok, akik szeretnék ezt a pályát választani s lejárnak hozzám edzésre, lassan integrálódnak ebbe a csapatba – így Gábor, akit azonban Hollywood láthatóan nem akar elengedni:

– Most fejeztem be a munkát egy nagy amerikai produkcióban, a The Alienistben, melyet hat hónapon át forgattunk Daniel Brühl, Luke Evans és Dakota Fanning főszereplésével – a rázós jelenetekért itt is Piroch Gábor felelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!