Lemezlovasként

2017.09.26. 09:00

Lemezlovasként itthon és külföldön – Már Hollandiában is pörgette a lemezeket Sipőcz Dávid

A Budapesten született, majd Dégen és Székesfehérváron tanuló fiú, Sipőcz Dávid most ismét a fővárosban találta meg számításait, könyvelőként. Hobbi szinten lemezlovas – bár űzhetné ezt az „ipart” komolyabban is, hiszen sok pozitív visszajelzést kap, és már Hollandiában is zenélt.

Szanyi-Nagy Judit

fényben

- A zene hogyan vált az életed egyik meghatározó pontjává?

- Már gyermekkoromban sokat jelentett számomra a zene. Az elektronikus zenével a 2000-es évek közepén kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor a testvéremtől kaptam egy techno CD-t. Nagy hatással volt rám. A második meghatározó pont az volt, amikor megismerkedtem a psychedelic trance világával az O.Z.O.R.A. Fesztválon 2013-ban. Az ottani atmoszféra és az ott hallott zene olyan mély benyomást tett rám, ami teljesen átformálta a zenei ízlésvilágomat. Ezek után nem volt kérdés, hogy ellátogatok-e még több psychedelic trance műfajú rendezvényre vagy buliba.

- A zenei stílus megkedveléséhez hasonlóan a DJ-karriered is külső visszajelzések hatására indult el?

- Alapvetően egy gyermekkori barátom biztatására kezdtem el komolyabban foglalkozni a DJ-skedéssel, bár mindig is ki szerettem volna próbálni magamat ebben. 2014-ben megvettem az első DJ-felszerelésemet, és elkezdtem gyakorolni. A mixelés technikáját saját magamtól tanultam, autodidakta módon. Így kezdődött el minden.

- Ahogy láttam, folytatásként több nagy helyre is eljutottál zenélni.

- Az első fellépésem egy privát partin volt 2014-ben. Sok pozitív visszajelzést kaptam utána a szervezőktől és a közönségtől egyaránt. Azóta számos budapesti partin és kisebb-nagyobb hazai fesztiválon játszottam már, mint például a 4.49 Fesztivál, S.U.N. Festival, Epocha Lake Festival. A legkülönlegesebb élmény számomra az volt, amikor a holland Psy-Fi Festivalon zenélhettem, ahol olyan emberek is felléptek, akikre én is felnézek. A jövőben – több magyar és külföldi fesztivál mellett – a hazai O.Z.O.R.A. Fesztiválon szeretnék zenélni, régi vágyam ez.

Sipőcz Dávid jelenleg könyvelőként dolgozik, mellette hobbi szinten lemezeket pörget, mixeket készít. Fotók: Sipőcz Dávidtól

- Milyen stílusú zenét játszol?

- Kezdetben progressive psytrance-t játszottam, majd lassan áttértem a nightpsy-trance-re. Ezt a stílust már teljesen a magaménak érzem.

- A mixeiddel Pollux néven vagy megtalálható többek között az interneten is. Honnan a névválasztás?

- Mindenféleképpen olyan nevet szerettem volna választani, ami kötődik hozzám. Ikrek csillagjegyben születtem, a Pollux pedig az ikrek csillagkép egyik csillaga.

- A „polgári” hivatásod könyvelő. Szeretnél ebben a szakmában maradni?

- Igen, szeretnék ezzel foglalkozni a jövőben. A DJ-skedésre nem hivatásként tekintek, inkább hobbiként.

Bemutatkozott már a csobánkapusztai S.U.N. Fesztiválon, a gersekaráti Epocha Lake Festivalon, a budapesti Dürer Kertben vagy éppen a hollandiai Psy-Fi Festivalon

- Miért? Manapság nehéz DJ-ként befutni itthon?

- Nem könnyű, sok dolog függvénye. Mivel telített a piac, nehéz érvényesülni, elkélnek a jó kapcsolatok. Továbbjutni megfelelő referenciával, ajánlással lehetséges. De kell egy jó adag szerencse is, bár én mindent megtettem annak érdekében, hogy a karrieremet folyamatosan építsem. A jó DJ fogalma szerintem relatív. Úgy vélem, aki jó, az megfelelő technikai tudással és egyéni stílussal rendel-

kezik, nem utolsósorban pedig jó szelektor. Eddig szerencsére pozitív visszajelzéseket kaptam – ez megerősített abban, hogy jó úton haladok, és érdemes tovább csinálnom ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!