Rájátszás

2023.12.18. 14:17

Konferencia-liga: a Ferencváros ellenfele az Olimpiakosz lesz a legjobb 16 közé jutásért

A görög Olimpiakosszal találkozik a Ferencváros labdarúgócsapata a Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszának első fordulójában, a magyar bajnoki címvédő idegenben kezdi a párharcot február 15-én.

MW

A Ferencváros játékosai és szurkolói ünnepelnek, miután a csapat 1-1-es döntetlent játszott a Fiorentina ellen a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Kisorsolták az Európai Labdarúgó-szövetség Nyonban található székházában az Európa-konferencialiga nyolcaddöntős rájátszásának párosítását, amelynek során kiderült, hogy a sorozatban másodszor a kupatavaszt megélő Ferencváros ezúttal az Olympiakosz csapata ellen küzd meg a legjobb 16 közé jutásért.

A Ferencváros az F csoportban végzett másodikként, míg görög ellenfele az Európa-liga A csoportjának harmadik helyezettjeként került át a Konferencia-ligába.

Az egyenes kieséses szakasz első körében a nyolcaddöntőbe jutás a tét, az Európa-ligában csoportharmadik együttesek mellé egy-egy Kl-csoportmásodik gárdát sorsoltak, és utóbbiak voltak a kiemeltek, azaz ezek a csapatok játszhatják hazai pályán a visszavágót. Azonos országból érkező klubok nem kerülhettek össze.

A csoportmásodikok számítanak kiemeltnek, így a a zöld-fehérek idegenben kezdenek. A párharc első mérkőzését február 15-én, a visszavágót február 22-én rendezik majd a Groupama Arénában.

A magyar válogatott Bolla Bendegúzt is foglalkoztató svájci Servette a bolgár Ludogorecet kapta ellenfélnek, de érdekesnek ígérkezik még a belga Saint-Gilloise és a német Eintracht Frankfurt párharca, valamint a spanyol Real Betis és a horvát Dinamo Zagreb egymás elleni csatája.

A párharcok továbbjutói a legjobb 16 között a Kl-csoportgyőztesek közül kapnak ellenfelet a február 23-án sorra kerülő sorsoláson.

A Konferencia-liga döntőjét május 29-én Athénban játsszák majd.

Fotó: FABRICE COFFRINI / Forrás: AFP

Konferencia-liga, rájátszás, a 16 közé jutásért:

Olimpiakosz Pireusz (görög)–Ferencváros
Sturm Graz (osztrák)–Slovan Bratislava (szlovák)
Servette (svájci)–Ludogorec (bolgár)
Union Saint-Gilloise (belga)–Eintracht Frankfurt (német)
Real Betis (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát)
Ajax Amsterdam (holland)–Bodö/Glimt (norvég)
Molde (norvég)–Legia Warszawa (lengyel)
Makkabi Haifa (izraeli)–Gent (belga)

A Kl-csoportelsőként nyolcaddöntős együttesek:
Aston Villa (angol), Club Brugge (belga), Fenerbahce (török), Fiorentina (olasz), Lille (francia), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), PAOK (görög), Viktoria Plzen (cseh)

Dibusz remek hangulatú mérkőzésekre számít az Olimpiakosz ellen 

A magyar válogatott Dibusz Dénes szerint két remek hangulatú mérkőzés vár a Ferencvárosra a labdarúgó Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszának első párharcában, ahol a magyar bajnok a nyolcaddöntőbe jutásért a görög Olimpiakosszal találkozik. 

"Egyelőre sötétben tapogatózunk, mert nem nagyon követtük ősszel azokat a csapatokat, amelyek a sorsoláson potenciális ellenfelek voltak" - árulta el az M1 aktuális csatorna megkeresésére a párosítás hétfői elkészítése után a kapus. 

Ugyanakkor hozzátette, az Olimpiakosz korábbi meccseiből pár jelenetet láttak, mert a leendő rivális a Cukarickivel és a Genkkel - a Ferencváros két csoportellenfelével - is játszott előzőleg, a klubot pedig "nem kell bemutatni", mert sok éven át uralta a görög bajnokságot. A felvételekre utalva azonban úgy vélekedett, azokból nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a mérkőzéseket még az idény elején rendezték. 

"Az Ajax mellett talán a második legnagyobb nevű ellenfelet kaptuk, amelynek nagyszerű szurkolótábora van, így biztosan jó hangulat lesz mindkét összecsapáson" - jelentette ki Dibusz a február 15-i, athéni, valamint a február 22-i budapesti visszavágóra utalva. 

Kiemelte, a riválist tapasztalt, válogatott játékosok erősítik, így kíváncsi, mire mennek ellenük. 

Meglátása szerint az Olimpiakosz labdarúgóinak plusz motivációt adhat a tény, hogy a sorozat döntője május 29-én éppen Athénban lesz, mert az előző idényben az Európa-ligában nekik is ott volt a fejükben a gondolat, hogy fináléba kerülés esetén Budapesten léphetnének pályára.

"Idén tavasszal a Leverkusen elleni Európa-liga párharcra elfogytunk, beleszaladtunk egy nagyon komoly sérüléshullámba. Abban bízom, hogy ez most elkerül bennünket, mert ha teljes lesz a keretünk, ötven százalék esélyt adok a továbbjutásra" - fogalmazott a magyar válogatott kapus. 

A Ferencváros az F csoportban végzett másodikként, míg görög ellenfele az Európa-liga A csoportjának harmadik helyezettjeként került át a Konferencia-ligába. 

Az egyenes kieséses szakasz első körében a nyolcaddöntőbe jutás a tét, az Európa-ligában csoportharmadik együttesek mellé egy-egy Kl-csoportmásodik gárdát sorsoltak és utóbbiak voltak a kiemeltek, azaz ezek a csapatok játszhatják hazai pályán a visszavágót. Azonos országból érkező klubok nem kerülhettek össze.


 

A Lensszal találkoznak Sallaiék

A magyar válogatott Sallai Rolandot foglalkoztató német Freiburg a francia Lens együttesével találkozik a labdarúgó Európa-liga rájátszásában – derült ki a hétfői nyoni sorsoláson.

Az UEFA Európa Liga nagykövete és egykori francia labdarúgó, Julien Escude a kezében tartja az SC Freiburg céduláját az UEFA Európa Liga kieséses szakaszának rájátszásának sorsolásakor a nyoni Európai Labdarúgó Házában 2023. december 18-án
Fotó: Fabrice Coffrini / Forrás: AFP

Ebben a szakaszban az El-csoportkörének második helyezettjei kiemeltként a Bajnokok Ligája csoportharmadikjaival játszanak a második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjéért. A sorsolásnál azonos ország csapatai nem kerülhettek össze.

Fotó: Fabrice Coffrini  / Forrás: AFP

A slágerpárosításban az elmúlt idényben döntős olasz AS Roma a holland Feyenoorddal találkozik, ez a két együttes vívta az akkor debütáló Konferencia-liga fináléját a 2021/22-es szezonban.

A rájátszás első körében a párharcok találkozóit február 15-én és 22-én játsszák. A Szoboszlai Dominikot soraiban tudó Liverpool csoportgyőztesként a legjobb 16 között várja ellenfelét.

A 16 közé jutásért zajló párharcok párosítása:

Feyenoord (holland)–AS Roma (olasz)
AC Milan (olasz)–Rennes (francia)
Lens (francia)–Freiburg (német)
Young Boys (svájci)–Sporting (portugál)
Benfica (portugál)–Toulouse (francia)
Braga (portugál)–Qarabag (azeri)
Galatasaray (török)–Sparta Praha (cseh)
Sahtar Donyeck (ukrán)–Olympique Marseille (francia)

A csoportgyőztesként már nyolcaddöntős csapatok:

West Ham United (angol), Brighton (angol), Glasgow Rangers (skót), Atalanta (olasz), Liverpool (angol), Villarreal (spanyol), Slavia Praha (cseh), Bayer Leverkusen (német).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában