Művek születnek

2022.03.13. 06:55

Március 25-ig várják a szerzők jelentkezését a PKÜ irodalmi programjába

A program hosszú távú célja, hogy a résztvevő városok és az ott járt szerzők egyfajta kulturális nagykövetté váljanak.

Új irodalmi művek születnek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a PKÜ Írórezidencia Programjának köszönhetően. Jelenleg 8 magyar település várja a magyar és külföldi szerzőket. Az Írórezidencia Program nemzetközi cserekapcsolatokat is működtet, ezúttal az ausztriai Kremsbe hirdet alkotói ösztöndíjat a településen működő Unabhängiges Literaturhausszal közösen. A jelentkezéseket március 25-ig várják.

A PKÜ Írórezidencia Programját nagy érdeklődés övezi, az alkotói programnak köszönhetően novemberben Stefan Capaliku albán író egy egész regényt megírt Pécsett.

Jelenleg 8 kulturális értékekben gazdag magyar település várja 2 hétre vagy akár 3 hónapra a magyar és külföldi szerzőket. Az alkotást nem csak a nyugodt körülmények, de gyakran az új helyszín adta inspiráció is segíti. Így történt ez Stefan Capaliku esetében is, aki szerint regényén érződik a pécsi esti séták romantikus hangulata. Akárcsak az egy hónap alatt elkészült naplóbejegyzésein, amelyek írása szinte az egyetlen feltétele az írói rezidencia programban való részvételnek.

Az albán író egyike azoknak, akik az elvonulás helyszínéül az első írórezidenciát, a baranyai megyeszékhely Zsolnay Kulturális Negyedét választották, amelynek március elejétől egy hónapon át az osztrák Sandra Hubinger a vendége. Sokan döntenek továbbá Debrecen, Pannonhalma, Nyíregyháza, Vácrátót, Vajszló, Kapolcs vagy Balatonfüred mellett is.

A program a tervek szerint a jövőben folyamatosan újabb és újabb helyszínekkel bővül Kárpát-medence szerte.

A hazai és határon túli szerzők részvételén túl a program fontos eleme a külföldi, idegen nyelven író alkotók bevonása. A Magyarország területén eltöltött rezidens idő alatt megismerkedhetnek a magyar kultúrával és a helyi értékekkel. Nyomot hagyhatnak a város művészeti életében, élményeket, barátokat szerezhetnek és mindez a munkásságukra is hatással lehet.

A program számos lehetőséget kínál

A program hosszú távú célja, hogy a résztvevő városok és az ott járt szerzők egyfajta kulturális nagykövetté váljanak és irodalmi kapcsolati hálót alkossanak, amely nem csak kulturális, de turisztikai és diplomáciai jelentőséggel is bír.

Márciusban Pannonhalma fogadja az ugyancsak osztrák Carolina Hülmbauert, amíg májusban az indiai Pankuri Sinha, júniusban a román Augustin Cupsa, augusztusban pedig az azeri Rasim Muzaffarli lesz Pécs vendége. Ezenkívül az Írórezidencia Program Ausztria egyik legrégebbi városába, a festői Kremsbe hirdet alkotói ösztöndíjat a településen működő Unabhängiges Literaturhausszal közösen. A több évre visszatekintő magyar-osztrák irodalmi együttműködésnek köszönhetően korábban olyan szerzők jártak már az alsó-ausztriai Duna-parti városban, mint Kemény István, Tóth Kinga, Kiss Noémi, Darvasi László, Vörös István vagy Térey János.

Az írói rezidencia programok hagyományainak megfelelően ezúttal is egy hónapra várják 2022 októberében a kiválasztott szerzőt, akinek nyugodt munkájához 1300 euróval és útiköltségtérítéssel járul hozzá a program.

A Wachau kapujának is nevezett városkában a rezidens írónak az alkotáson kívül nincs más kötelezettsége. Az ösztöndíj elnyeréséhez szakmai önéletrajzot és munkatervet kell benyújtani március 25-ig, elvárás a magas szintű angol nyelvtudás, a német pedig előnyt jelent.

Bővebb információ a program honlapján érhető el.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában