csellisták

2019.10.12. 10:41

Hét magyar indulóval rendezik a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt

A zenei versenyen a 9-23 éves korosztály tagjai öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat.

Budapest, 2016. december 12. Várdai István csellómûvész az 1673-ban készült Stradivari-csellójával a Mûvészetek Palotájában rendezett sajtóbemutatón 2016. december 12-én. A hangszert, amelyen korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell, világhírû csellómûvészek játszottak egy német mecénás adta a magyar mûvésznek tartós használatra. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Magyarországot 7 gordonkás képviseli a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen, amelyet november 11. és 15. között rendeznek meg Várpalotán.

A megmérettetésre idén 24 országból 75 csellista jelentkezett, Magyarországot 7 gordonkás képviseli, rajtuk kívül Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából is érkeznek versenyzők – közölték a szervezők.

A zenei versenyen a 9-23 éves korosztály tagjai öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat.

A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagja Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Mérei Tamás gordonkaművész, Susan Moses, Kangho Lee, Matias de Oliveira Pinto és Zdzislaw Lapinski csellóprofesszorok lesznek.

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István vagy a román Andrei Ionita, akik később a Csajkovszkij-gordonkaverseny győztesei lettek.

Ebben az évben két korábbi győztes – Várdai István és Jacob Shaw – tanítványa is a versenyzők között szerepel.

Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertlehetőséget ajánlott fel egy-egy versenyzőnek, a Skandináv Csellóiskola vezetője, Jacob Shaw – aki a III. Popper verseny egyik győztese volt – pedig 3 napos iskolai részvételt kínált fel egy csellistának.

A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét. A nemzetközi verseny fő támogatója Várpalota Város Önkormányzata.

Borítókép: illusztráció: Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellójával a Művészetek Palotájában rendezett sajtóbemutatón 2016. december 12-én. A hangszert, amelyen korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell, világhírű csellóművészek játszottak egy német mecénás adta a magyar művésznek tartós használatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában