Nemzetközi siker

2019.03.03. 10:31

Zágrábban és Portóban is magyar filmeket díjaztak

A Magyar Nemzeti Filmalap közlése szerint Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje és Az Úr hangja című legutóbbi Pálfi György-film is rangos elismerésben részesült.

A zágrábi dokumentumfilmfesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya Filmalap Inkubátor Programban készült alkotását, és indoklásában méltatta a Könnyű leckék című portré „egyszerűségét és mozifilmszerűségét” – olvasható a Filmalap honlapján. Mint írják, Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon. A több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztiválon a rangos emberi jogi díjat, a „Movies That Matter” különdíjat is Zurbó Dorottya filmje nyerte el.

Pálfi György legutóbbi filmjét, a Filmalap támogatásával a KMH Film és a kanadai Quite Revolution Pictures koprodukciójában készült Az Úr hangját a legjobb speciális effektekért járó díjjal tüntette ki a Fantasporto filmfesztivál szakmai zsűrije szombat este Portóban.

A Stanislaw Lem regénye alapján készült alkotás az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. A film harmincas évei végén járó főhőse egy dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, és azóta nem látott apját. Felkeresi őt Amerikában, és a találkozás számtalan élményt, fordulatot, tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben – áll az MNF honlapján.

Borítókép: részlet Az Úr hangja című filmből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában