ablak az örökkévalóságra

2018.02.08. 22:53

Vándorkiállítás nyílt Debrecenben

Ablak az örökkévalóságra címmel húsz képzőművész alkotásait bemutató vándorkiállítás nyílt csütörtök este Debrecenben, a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében.

Debrecen, 2018. február 8. Kocsis Fülöp érsek-metropolita (k) üdvözöl egy fiatalt az Ablak az örökkévalóságra címû kiállítás megnyitóján a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében Debrecenben 2018. február 8-án. A mintegy kétszáz ikont, festményt, grafikát, kegytárgyat bemutató vándorkiállítás április 8-ig tekinthetõ meg. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Seszták István főhelynök köszöntőjében utalt arra, hogy a metropólia csaknem egy évvel ezelőtt átadott székháza, amelynek kiállítótermét a tárlattal avatják fel, a „zarándokkiállítás” első állomása: „zarándoklat azoknak, akik az alkotásokat készítették, és azoknak is, akik megtekintik”.

A tárlat megnyitójának résztvevői énekkel köszöntötték névnapján Latorcainé Újházi Aranka ikonfestőt, a kiállítás megálmodóját, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita arról beszélt, hogy a görögkatolikus értékek nem csupán múzeumi tárgyak, hanem élő alkotások: „leginkább templomban élnek, de az otthonokban is helyük van”.

„Az ikonok ablakként működnek” – utalt az érsek a kiállítás címére, hozzátéve:

„a mennyország jelenlétét kézzelfoghatóvá teszik ezek az ikonok, amelyek azon túl, hogy esztétikai értékek, spirituális értéket is hordoznak”.

Kocsis Fülöp végezetül reményét fejezte ki, hogy a kiállítás hozzásegít a felfedezéshez, hogy „Isten országa itt van”.

A mintegy kétszáz ikont, festményt, grafikát, kegytárgyat bemutató kiállítás április 8-ig tekinthető meg Debrecenben, majd a tervek szerint „zarándokútra” indul, hogy az egész Kárpát-medencében megtekinthessék – hangzott el a megnyitón.

Borítókép: Kocsis Fülöp érsek-metropolita (k) üdvözöl egy fiatalt az Ablak az örökkévalóságra című kiállítás megnyitóján a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében Debrecenben 2018. február 8-án.

MTI Fotó / Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában