Ég és föld között

2017.10.09. 13:32

Kortárs alkotók bibliai műveiből nyílik kiállítás a Várkert Bazárban

A Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkozó képzőművészeti alkotásokból nyújt rendhagyó válogatást Ég és föld között – A Biblia a magyar képzőművészetben címmel a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGArt) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) a reformáció 500. évfordulója alkalmából a budapesti Várkert Bazárban.

Az október 15. és január 14. között látogatható tárlat egy kiállítássorozat végső állomása, amely tematikájában és szellemiségében összefoglalása és betetőzése lesz a korábbi három – Debrecenben, Győrben és Kolozsváron megvalósult – állomásoknak – ígérik a szervezők.

A Biblia az európai kultúrában mindig többet jelentett egy könyvnél: az európai művészet történetében közel kétezer éven át a Biblia eseményeinek, szereplőinek vagy a hozzájuk kapcsolódó morális tartalmaknak az ábrázolása állt a középpontban – áll a meghívóban. A szervezők hangsúlyozzák: a Biblia közös kultúrkincsünk egyetemes forrása, amelynek a művészek által kezdetektől fogva aktualizált, jelenidejűvé tett történetei számtalan jelentésrétegben értelmezhetők.

A budapesti kiállítás az úgynevezett római iskola (pl. Aba-Novák Vilmos, Kontuly Béla, Molnár C. Pál), Szalay Lajos, Kondor Béla, Borsos Miklós, Tóth Menyhért, Csernus Tibor, valamint Péreli Zsuzsa és az elmúlt évtizedek számos más kortárs alkotójának műveit mutatja be.

- A 20. századi modern művészetben megőrződött a Biblia minden korábbi felhasználási módja, de a súlypont a közösségi szempontok felől az individuális megközelítések felé tolódott: a bibliai szereplők az alkotó szubjektív világának megfelelően sorskérdésekkel és drámai léthelyzetekkel szembenéző személyiségek – csalogatja az érdeklődőket a KOGArt és a DRHE, hozzátéve, hogy ezzel összefüggésben felértékelődtek az olyan bibliai témák, amelyek egzisztenciális problémák felvetésére adtak lehetőséget: így például a bűnbeesésben a tudás, Káin gyilkosságában az erkölcs, Jákob alakjában a hit, Jónás történetében a kötelesség, Krisztus passiójában az áldozat, az apostolok személyében a hűség dilemmái. – Ezen felül korunk minden bibliai témájú alkotása egyben Isten kereséséről, a hit felé törekvésről és az emberlét mélységeiről is szól – mutatnak rá a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában