Krimi

2024.02.14. 19:31

Szerelmet ígérnek a pofátlan netes csalók - a rendőrség szerint így kerülhetjük el őket

Egyre jobban terjed a netes csalás, amelyben társkeresőkön, közösségi oldalakon ismerkednek álprofil mögé bújva. A cél, hogy jelentős össszegeket csaljanak ki a megtévesztett áldozatokból.

MW

Akit átvertek, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt már gyakran nem is fordul a hatóságokhoz

Forrás: Shutterstock

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 36 olyan csalás ügyében nyomoz, ahol az áldozattól az érzelmekre hatva csaltak ki milliókat az online térben - írja a police.hu közleménye alapján az MTI. 

Gyakran lehet találkozni internetes fórumokon, kommentszekciókban, társkereső oldalakon olyan - esetenként magyartalan, fordítóprogrammal generált - romantikus hangvételű üzenetekkel, amelyekben ismerkedést kezdeményeznek. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka - figyelmeztet a rendőrség.

Sok esetben az elkövető szerelmet színlelve pénzt csal ki a sértettektől. Hónapokat szán arra, hogy áldozata bizalmába férkőzzön. 

Többnyire csak írásban kommunikál, a telefont nem veszi fel, a találkozást kerüli. Amikor pedig már úgy érzi, hogy az áldozat kellően kötődik hozzá, pénzt kér, például azzal az indokkal, hogy elutazhasson a sértetthez, együtt tervezhessék a jövőt.

Amikor az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt már gyakran nem is fordul a hatóságokhoz. Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképp tegyenek feljelentést

 - írta a rendőrség.

Csalódás, szakítás, összetört, szív
A csalók  a pénzre hajtanak, a megtévesztett szerelmes pedig csak a csalódást kapja
Fotó: Shutterstock

Az áldozattá válást kellő körültekintéssel, egészséges gyanakvással el lehet kerülni. Érdemes gyanakodni, ha neten ismerkedünk, és a profilt nemrég regisztrálták. 

Ugyancsak gyanakvásra ad okot, ha 

  • a profil gazdájának nincsenek ismerősei, fényképei, vagy a fényképei nagyon frissek,
  • ha kerüli a telefonbeszélgetést, a videóhívást, vagy ha bele is megy ilyen szituációba, az arca akkor se látható, 
  • ha kerüli a személyes találkozást, illetve, 
  • ha pénzt kér kölcsön problémái megoldására, vagy akár arra, hogy elutazhasson hozzánk.

Ha valaki csalás áldozatává vált, ne szégyelljen feljelentést tenni! Az elkövetők akár több száz profilt létrehozva írják az újabb és újabb üzeneteket leendő áldozataiknak - figyelmeztet a rendőrség .


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában