A betárolás halad tovább

2023.06.15. 13:21

Újraindult a földgázszállítás a Török Áramlat vezetéken keresztül (videó)

Az éves karbantartási munkálatok sikeres lezárása után újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlat vezetéken keresztül, így a betárolás menetrendszerűen halad tovább a téli időszakra - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy eredményesen véget értek a karbantartási munkálatok, így a hét elején az orosz fél újraindította a Magyarország földgázellátását alapvetően biztosító Török Áramlatot, és a tranzit mostanra elérte a normál menetrend szerinti mennyiséget, így idén is sikeresek lesznek a kormány betárolási törekvései.

"A magyarországi földgáztárolók feltöltése a téli időszakra jól, menetrendszerűen halad" - húzta alá.

Kiemelte, hogy a betárolt mennyiség már fedezi hazánk éves fogyasztásának több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék.

 

Tehát jóval az európai töltöttségi szint fölött vagyunk, jóval felkészültebbek vagyunk a téli időszakra, mint az európai átlag 

- fogalmazott. "Akármilyen tél is jön Magyarországon, semmifajta korlátozást nem kell majd még csak megfontolni sem a földgázfelhasználás területén" - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

itt lenne az ideje annak, hogy mindenki végre belássa és megértse, hogy az energiaellátás kérdése nem ideológiai, de még csak nem is politikai kérdés, hanem kőkemény fizikai valóság kérdése.

"Ha az oroszországi erőforrásoktól elvágnánk magunkat, akkor Magyarország energiaellátása fizikailag válna lehetetlenné, ezért továbbra is az az érdekünk, hogy Oroszországgal az észszerű energetikai együttműködést fenntartsuk" - jelentette ki, leszögezve, hogy ezt az európai szankciók nem tiltják.

A miniszter csütörtökön részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, illetve találkozik Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezetőjével.

 

Szijjártó: négy fontos előfeltétele van az európai energiabiztonság garantálásának

Négy fontos előfeltétele van az energiabiztonság garantálásának a jövőben Európában, amelyek közül a legfontosabb annak megértése, hogy az energiaellátás nem ideológiai vagy politikai, hanem kizárólag fizikai kérdés - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron.

A tárcavezető a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum panelbeszélgetésén rámutatott, hogy az európai energiabiztonság garantálásához végre be kellene látni, hogy az ellátás fizikai valóság kérdése, nem pedig politikai-ideológiai ügy.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ennek négy rendkívül fontos előfeltétele van. Első helyen kiemelte, hogy minél több energiaforrást és tranzitútvonalat kell elérhetővé tenni, a magyar kormány ezt érti "diverzifikáció" alatt, nem csak egy szállító, ráadásul egy megbízható szállító felcserélését egy másikkal.

"Nem politikai ízlés kérdése, hogy vásárolunk-e gázt Oroszországtól vagy nem" - figyelmeztetett, majd hozzátette, hogy orosz energiahordozók nélkül ma nem lenne lehetséges hazánk ellátása.

Szijjártó Péter második pontként leszögezte, hogy nagy erőkkel és minél korábban meg kell kezdeni a felkészülést a következő fűtési időszakra, ugyanis az jóval nehezebb lesz, mint az előző.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberig még jelentős mennyiségű orosz földgáz érkezett Európába, de ez mára gyakorlatilag Magyarország kivételével nullára csökkent, ráadásul csak reménykedni lehet abban, hogy ismét enyhe tél vár a kontinensre.

Ennek kapcsán közölte, hogy Magyarországon a betárolt gázmennyiség már mostanra fedezi az éves fogyasztás több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék.

A miniszter ezután kifejtette, hogy nem szabad hagyni, hogy egyes országok nyerészkedjenek a mostani válságos, kihívásokkal teli helyzetből. Mint mondta, Magyarországra ma két útvonalon keresztül érkezik kőolaj, és az érintett két szomszédos ország "őrült módon, összehangoltan" emeli a tranzitárakat, ezzel súlyosbítva a krízist.

Végül érintette a nukleáris energiával szembeni ideológiai és politikai kampányt Európában, és tudatta, hogy még ha nagy és erős országról van is szó, a magyar kormány nem hajlandó követni Németországot az atomenergia leépítésében.

Úgy vélte, hogy a nukleáris energia biztonságos, tiszta, fenntartható és olcsó áramtermelési módként a hosszú távú energiabiztonság garanciája, s az egyetlen módja a rezsiárak kezelhető szinten tartásának és a zöld célok elérésének.

Kiemelte, hogy egyedül nap- és szélerőművek használatával nem állítható elő elegendő mennyiségben energia, ehhez atomreaktorokra van szükség. Majd azt hangsúlyozta, hogy a paksi bővítéssel 2030-tól évente 17 millió szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában