Járvány

2020.04.21. 18:23

Megtorpant az új lakások építése

Amíg nem elérhető a rozsdaövezeti ötszázalékos áfa, a családi házak kerülhetnek előtérbe.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

A koronavírus-járványtól függetlenül egyértelmű volt, hogy a tavalyinál kevesebb új lakás fog épülni ebben az évben. Az idei kivitelezésekre és átadásokra persze erősen rányomja majd bélyegét a járványhelyzet, középtávon viszont a kedvezményezett külvárosi, rozsdaövezeti építkezések adhatnak új lendületet a lakásépítéseknek – írja a Magyar Nemzet.

Évekig tartó fellendülés után 2019 jelentette a csúcsévet a lakásépítésekben: az országosan átadott 21 127 új otthon húsz százalékkal több, mint 2018-ban. A Központi Statisztikai Hivatal megyei bontású adatai szerint a tavalyi országos növekedéshez Budapesten kívül Fejér, Veszprém, Vas és Zala megye járult hozzá a leginkább. Budapesten 5838 lakás épült meg, ami az összes új otthon 28 százalékát jelenti. Pest megyében 4577, Győr-Moson-Sopron megyében 2571 új lakást adtak át tavaly.

Az már a koronavírus-járványtól függetlenül biztos volt, hogy az idén kevesebb lakóingatlan fog megépülni, hiszen a kedvezményes lakásáfa részbeni kivezetésével visszafogottabbá vált a tervezés és a kivitelezés mértéke. Egyelőre csak a veszélyhelyzetet megelőző időszakról vannak pontos kimutatások, de már azok is csökkenést mutatnak: a statisztikai hivatal adatai szerint januárban és februárban 1510 lakóingatlanra adtak ki építési engedélyt. Ez a többlakásos lakóépületekre megszerzett engedélyeknél 38, a családi házaknál 25 százalékos csökkenést jelent. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiadott engedélyek alapján valószínűleg tovább emelkedhet a családi házak súlya, de a megépülő lakások száma kevesebb lesz mindaddig, amíg talpra nem áll a gazdaság.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában