biztonságos működtetés

2018.06.10. 09:48

Intelligens eszközökkel olcsóbb lehet a lakásfenntartás

Az energiafogyasztás racionalizálásának első lépése az okoseszközök alkalmazása és összekapcsolása az internet segítségével.

Egy kutatás szerint az épületekben használt intelligens eszközök száma 2020-ra meghaladja a 4,4 milliárdot. Az okos, egymással és a központi irányító rendszerekkel kommunikálni képes készülékek számos szinten képesek hatékonyabbá tenni a működést, valamint egyszerűsíteni a létesítmények üzemeltetését és karbantartását – mondják a Schnei­der Electric szakértői.

A magyaridok.hu írásából kiderül, az előrejelzések szerint 2050-re az energiafogyasztás a 2009-es értékek másfélszeresére fog nőni, míg a szén-dioxid-kibocsátást a felére kellene csökkenteni, ehhez pedig az energiahatékonyság megháromszorozására van szükség. Az energiafogyasztás racionalizálásának első lépése az okoseszközök alkalmazása és összekapcsolása az internet segítségével (IoT). Ennek révén az épületek üzemeltetői pontosabb rálátással rendelkeznek a létesítményen belül működő hálózatra.

Az egymással összeköttetésben lévő készülékek ellenőrzik többek között az elektromos berendezések teljesítményét, és azt is képesek jelezni, ha valahol pazarolják az áramot. Ezenkívül vészhelyzetben értesítéseket küldenek, illetve még azelőtt azonosítják a kockázati forrásokat, mielőtt azok meghibásodást és ezzel károkat, kimaradásokat okoznának.

Az IoT nyújtotta előnyök úgy aknázhatók ki maximálisan, ha a másik oldalon szintén az internethez csatlakoztatott készülékek vannak a szakemberek zsebében, táskájában vagy íróasztalán, így mobil eszközeikre bárhol és bármikor megkapják az értesítéseket, ezáltal pedig a távoli rálátást a rendszerre. Az épületüzemeltetők és -karbantartók esetében ezek elsősorban olyan programok, amelyek segítségével hozzáférhetnek a hálózatban működő berendezések adataihoz, biztonságos távolságból ellenőrizhetik a tevékenységeket, és szükség esetén felvehetik a kapcsolatot egyéb szolgáltatókkal támogatásért.

A két végpont, vagyis az IoT és a mobileszközök között a felhőben futó szolgáltatások biztosítják a szükséges hidat. A felhőalapú alkalmazásokat többek között arra lehet használni, hogy az üzemeltetésért felelős csapat megossza egymással és akár házon kívüli szerződött partnerekkel is az információkat, illetve a riasztásokat. Ennek köszönhetően az átfogóbb tapasztalattal rendelkező partnerek rendszeresen konzultálhatnak az üzemeltetőkkel, és javaslatokat tehetnek a még hatékonyabb működtetés érdekében, illetve segíthetnek az esetleges hibák felderítésében még azelőtt, hogy azok kritikus problémákhoz vezetnének.

Az IoT-eszközök óriá­si mennyiségű adatot gyűjtenek össze, ezek átböngészése azonban hosszú folyamat lenne kézi erővel, ezért alkalmaznak egyre több helyen olyan nagy teljesítményű analitikai szoftvereket, amelyek képesek a hasznos információkat jól átlátható felületen megjeleníteni, valamint gazdagon illusztrált jelentéseket készíteni azokból, a legfontosabb mutatók mentén elemezve a teljesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában