Gazdaság

2012.06.12. 06:26

Pár nap és lejár a határidő

Fejér megye – Július 1-jétől már csak és kizárólag elektronikus úton adhatják be az e-bevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett adózók fizetési kedvezményre vonatkozó kérelmeiket.

Klecska Ernő

Január 1-jétől az elektronikus bevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett adózók fizetési kedvezményre (halasztás, részletfizetés, mérséklés) irányuló kérelmeiket elektronikus úton terjeszthetik elő. 2012. első felében – a változás okozta problémák áthidalása és a rugalmas ügyintézés elősegítése érdekében – az adóhatóság a papír alapon benyújtott kérelmeket is elbírálja, azonban 2012. július 1-jétől ezen „kedvezmény” megszűnik.

Ekkortól már csak és kizárólag az elektronikus úton eljuttatott kérelmek fogadhatók el – tájékoztatott a Nemzeti Adó és Vámhivatal adóigazgatósága. A fizetési kedvezményi kérelmek elektronikus úton történő előterjesztésénél leggyakrabban a következő problémák merültek fel. Az ügyfelek számára sok esetben nem egyértelmű az elektronikus úton történő benyújtás. Gyakori, hogy összetévesztik az ügyfélkapun keresztül benyújtandó (10FAG01, 10FAM01) adatlapokat az Adóhivatal honlapján megtalálható és letölthető adatlapokkal – tudtuk meg. Sok esetben a letöltött adatlap annak nyomtatása, kitöltése után postán kerül benyújtásra.

Ez természetesen nem azonos az elektronikus úton történő benyújtással. Megtéveszti az ügyfeleket az elektronikus adatlap 10FAG01 és 10FAM01 megjelölése is. A 10-es megjelölés miatt tévesen arra következtetnek, hogy ez a nyomtatvány csak 2010. évre vonatkozik, 2011. évit pedig a lehetséges alternatívák között nem találnak. (Például átvezetési megbízásnál 1017, 1117-es számú is létezik, illetve az szja bevallások is jelölik a bevallás évét 1053, 1153). Az adatlapon szereplő felhívások sok esetben elkerülik az adózók figyelmét.

A kérelmek hiányosan, a kért mellékletek, a szükséges közös hozzátartozói nyilatkozatok, az aktuális – 3 hónapnál nem régebbi – számviteli dokumentumok nélkül kerülnek benyújtásra. Ahhoz, hogy a fizetési kedvezmény törvényben meghatározott feltételei megállapíthatóak legyenek és ezáltal az adózó által kért kedvezmény engedélyezésre kerüljön, a szükséges mellékletek csatolása, a hatóságnak történő megküldése – sok esetben – elengedhetetlen. Az adózóknak a kérelmek benyújtásakor kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a képviseletre. A beadványt ugyanis minden esetben csak az arra jogosult (maga az adózó, állandó meghatalmazott) nyújtsa be!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!