Gazdaság

2010.08.26. 04:21

Kezd visszatérni a bizalom

Budapest - Növekedett a befektetési kedv, miután megnyugodni látszanak a tőkepiacok. A hazai értékpapírok közül leginkább a nyíltvégűeket keresik a befektetők.

Osváth Sarolta

Megnyugodni látszottak a tőkepiacok júliusban, jórészt ennek hatására ismét növekedett a befektetési alapok piaca. Az elmúlt hónapban is több mint ötmilliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, jellemzően a lakossági befektetőknek köszönhetően - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből.

 -  Júliusban végre megállt a tőkepiacok esése, valamint a forint is erősödött, ez pedig a befektetési alapok hozamain is éreztette hatását. Kezd visszatérni a kisbefektetői bizalom - magyarázta a folyamatokat Temmel András, a Bamosz főtitkára.
A tőkebeáramlás jórészt a hagyományos lakossági termékeknél figyelhető meg, elsősorban a biztonságot jelentő likviditási alapoknál tapasztalható, de folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is. Mint a főtitkár elmondta, a Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok júliusban összesen mintegy 5,1 milliárd forintot vonzottak, az alapokban kezelt vagyon a piaci teljesítménynek köszönhetően 42,2 milliárd forinttal nőtt. Gyakorlatilag csaknem minden alaptípusba érkezett friss pénz, kivéve az év elején még kedvencnek számító rövid kötvényalapokat, illetve a részvénytúlsúlyos és az intézményi alapokat, valamint a garantált alapokat, több alap egyidejű lejárata miatt.
A hazai értékpapírpiacon a legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok: az összvagyon többségét, nem kevesebb, mint 62,5 százalékát ezek teszik ki. Júliusban összesen 4,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 21,7 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét. A pénzpiaci alapok vagyona  részben a forint erősödése miatt  júliusban lassabban bővült. Összesen 9,8 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 1,2 milliárd forint hozamot termeltek, ez 0,8 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1 milliárd 393 millió forint volt. A nemzetközi részvénypiacok magára találása jót tett a részvényalapok hozamainak is, az elmúlt hónapban 1,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény pedig 15,2 milliárd forint hozamot eredményezett, így júliusban az alapok közt a leggyorsabban, 4,6 százalékkal itt nőtt a vagyon. A 63 részvényalap vagyona a hónap végén 379 milliárd forint volt  mondta el kérdésünkre a főtitkár.
 Az eddigi adatokat lapunkkal megosztva elmondta, továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ingatlanalapok, júliusban 7,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 2,2 milliárd forint hozamot termeltek. A huszonkét  ingatlanalap vagyona összességében 2,5 százalékkal nőtt, így az a hónap végén már elérte a 392 milliárd forintot, amely az alapok összvagyonának mintegy tizenegy százalékát tette ki - tudtuk meg a szakembertől.
Ahogyan  azt is elmondta, hogy a  hazai ingatlanalapok alapjaiba mintegy  0,8 milliárd forint friss tőke érkezett, így ezek vagyona 2,8 százalékkal nőtt a hónapban, ezekben a termékekben 39 milliárd forint fekszik  tájékoztatott Temmel András, a Bamosz főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!