Gazdaság

2009.08.14. 02:28

Igazgatósági tagok nélkül

Székesfehérvár - A válság hatására megtöbbszöröződött a vállalkozások tőkejellegű befektetések iránti igénye - ezt tapasztalják az állami tulajdonú Közép-Pannon Zrt.-nél.

B. Kiss László

Tőkejellegű befektetéssel, illetve pályázatok előkészítésével, pályázati projektek menedzselésével foglalkozik a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Partnerei közé kis- és középvállalkozások, valamint önkormányzatok tartoznak. A székesfehérvári székhelyű társaság tulajdonosa túlnyomórészben az állam, néhány százalék erejéig pedig Székesfehérvár, Veszprém és Tatabánya önkormányzata. 2001-ben, amikor a zrt. élére került, a Közép-Pannon volt egyik legkisebb regionális fejlesztési társaság 657 milliós tőkéjével, melyet azóta - három lépésben - összesen csaknem egymilliárd forinttal emeltek. A legutóbbi tőkeemlésre idén májusban, mintegy 440 milliós összegben került sor - mondta el Sebestyén Csaba vezérigazgató. A cég mintegy húsz vállalkozásban érdekelt, fele részben magászemélyek kis- és középvállalkozásaiban, fele részben önkormányzatokkal közösen létrehozott társaságokban, melyek ipari parkok működtetésére, innovációs központok létrehozására, vagyonhasznosításra, esetleg turisztikai fejlesztésre alakultak, és a befektetett tőke megtérülésével kecsegtetnek. 
A Közép-Pannon működésében az első időben a tőkebefektetés volt a hangsúlyosabb elem. Mostanra eltolódtak az arányok, manapság a tevékenység nagyobb hányadát a pályázatkészítés teszi ki. Pályázatokat alapvetően nagy támogatásigényű, több százmillió forintos projektek esetében készítenek. A társaság nem csak az előkészítésben, de a projektek megvalósításában is részt vállal. Egy-egy ilyen projekt megvalósítása több évig is eltart, ami egyben azt is jelenti: általában nagyon lassan döntenek a támogatások odaítéléséről - fogalmaz a vezérigazgató. Sebestyén Csabának - mint szavaiból kitűnt - nincsenek kedvező tapasztalatai a 2006-tól bevezetett kétfordulós pályázati rendszerrel kapcsolatban. 
A valóban üdvözlendő szándékot, miszerint ne dolgozzanak fölöslegesen a pályázók, nem igazán sikerült átültetni a gyakorlatba: már az első fordulóban annyi mindent bekérnek, hogy tulajdonképpen már ekkor eredményt lehetne hirdetni - fogalmaz a vezérigazgató. Amikor a résztvételükkel készült konkrét pályázatokról kérdezem, elsőként a városrehabilitációs projekteket említi. Fehérvár, Veszprém, Füred, Tapolca, Ajka, Várpalota, Komárom pályázata már túl van az első fordulón. Sajnos, a móri városrehabilátációs tervük tartaléklistára került - teszi hozzá. A kiemelt turisztikai projektek közül a Közép-Pannon Zrt. részese A Velence-tó kapuja elnevezésűnek, a balatonfüredi pedig már a beruházási szakaszban van. A társasághoz kötődik két, zöldmezős beruházásban létesítendő járóbeteg ellátó központ - kistérségi SZTK - építésére benyújtott pályázat is. Egyik a velencei, melynek esetében már a támogatási szerződést is megkötötték, a másik az abai, ahol mostanában várható annak megkötése. A Közép-Pannon Zrt. 2001 óta minden évet nyereséggel zárt. Apparátusa hét személyből áll, akik 45 projekten dolgoznak párhuzamosan. A takarékosság jegyében megszüntették a zrt. igazgatóságát, szerepét a felügyelőbizottság vette át, melynek tagjai 2001 óta változatlan összegű tiszteletdíjat kapnak - tudtuk meg Sebestyéntől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!